Peste 50% dintre pacientii din Bucuresti au primit cel putin o data un diagnostic gresit

1

Peste jumatate dintre pacientii din Bucuresti au primit, cel putin o data, un diagnostic gresit sau un tratament neadecvat, iar 60% dintre ei sustin ca au fost nevoiti sa consulte doi sau mai multi medici pentru a primi un diagnostic corect, arata un studiu realizat de o clinica privata.

„Cercetarea a relevat faptul ca peste jumatate dintre pacientii bucuresteni au primit cel putin o data un diagnostic gresit sau un tratament incorect. Mai mult, inainte de a primi un diagnostic corect in cadrul unui serviciu specializat de second opinion, peste 60% dintre respondenti au consultat doi sau mai multi medici pentru patologia de care sufera. Cele mai multe diagnostice gresite au fost primite de pacienti pentru afectiuni oncologice, afectiuni neurologice, afectiuni endocrinologice si afectiuni ale aparatului genital”, conform sursei citate.

Sase din 10 pacienti, care au primit un diagnostic corect

Potrivit studiului, sase din 10 pacienti, care au primit un diagnostic corect in cadrul serviciului de second opinion medical nu s-ar mai intoarce la medicul care i-a diagnosticat gresit, iar peste 20% dintre ei afirma ca s-ar intoarce la primul medic, insa i-ar solicita acestuia schimbarea planului de tratament.

„Succesul oricarui tratament porneste de la un diagnostic corect. A cere a doua, a treia, a patra opinie medicala mergand din clinica in clinica la medici specialisti, cautand pe internet sau la recomandarea unor prieteni este o improvizatie ce nu poate decat sa prelungeasca procesul de obtinere a diagnosticului corect. A doua opinie medicala specializata este indicata, mai ales, in diagnosticul de boli grave, cronice, sau pentru solutii de tratament medical care pot afecta calitatea vietii pe termen lung. Peste 70% dintre pacientii care solicita Second Opinion apeleaza la noi pentru afectiuni oncologice, iar rezultatele pe care le obtin se traduc in imbunatatirea calitatii vietii sau in ani castigati de viata”, a declarat directorul clinicii privare care a efectuat studiul, Ana Maria Marian.

Studiul mai arata ca printre cele mai importante specialitati medicale pentru care pacientii au apelat la serviciul de second opinion specializat se numara oncologia (29,7%), ginecologia (13,5%), neurologia (13,5%), endocrinologia (10,8%) si cardiochirurgia (8,1%).

Conform studiului, tot din aceste specialitati medicale fac parte si afectiunile principale in urma carora peste jumatate din pacienti s-au confruntat cu situatia unui diagnostic gresit sau a unui tratament inadecvat.

Cercetarea a fost realizata in perioada octombrie-noiembrie 2017, pe un esantion de peste 600 de respondenti, reprezentativ pentru populatia cu varste de peste 22 ani, utilizatori ai Internetului, din Bucuresti.

sursa

Share.