Pacientii, incurajati sa raporteze reactii adverse in urma medicamentelor

0

Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale pune la dispozitia pacientilor, rudelor si persoanele care ii ingrijesc un formular electronic de raportare a unor reactii adverse suspectate la medicamente, inclusiv vaccinuri. ”Doar prin raportarea acestor reactii adverse se pot afla informatii suplimentare privind siguranta medicamentelor”, anunta cei de la ANMDM.

”Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale incurajeaza pacientii, persoanele care asigura ingrijirea pacientilor, profesionistii din domeniul sanatatii (medici, farmacisti, asistenti) sa raporteze reactiile adverse suspectate la medicamente, inclusiv vaccinuri. (…) In acest fel, orice persoana poate contribui la protejarea propriei stari de sanatate, dar si a celorlalti. Daca vor exista mai multe raportari de reactii adverse dupa administrarea aceluiasi medicament, de exemplu, se vor face verificari suplimentare, privind siguranta, atat la nivel national, cat si european”, a declarat dr. Marius Savu, presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale.

Ce sunt aceste reactii adverse la medicamente?

Reactia adversa se defineste ca ”un raspuns nociv si nedorit, determinat de un medicament”. Sunt considerate reactii adverse si efectele nedorite care apar dupa supradozarea medicamentului, utilizarea gresita, abuzul si erorile de medicatie sau efectele nedorite aparute in urma expunerii profesionale.

In Romania, anul trecut, au fost inregistrate peste 2.000 de raportari de reactii adverse, grave sau mai putin grave. Comparativ cu alte state ale Uniunii Europene, numarul acestor raportari este inca mic, precizeaza. In tari, precum Franta si Marea Britanie, de exemplu, numarul acestor raportari este de aproximativ 40.000 de reactii adverse in decursul unui an.

Daca manifestati reactii adverse la medicamente, inclusiv vaccinuri:

– Puteti comunica medicului dumneavoastra sau farmacistului, care va transmite reactia adversa suspectata fie catre ANMDM, Centrul National de Farmacovigilenta, fie catre compania farmaceutica care detine autorizatia de punere pe piata pentru medicamentul respectiv.
– Puteti descarca Fişa pacientului pentru raportarea spontana a reactiilor adverse la medicamente, de pe website-ul Agentiei Nationale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, sectiunea Raporteaza o reactie adversa/Fişa pacientului pentru raportarea spontana a reactiilor adverse la medicamente. Acest formular se tipareşte, se completeaza cu informatii cat mai complete şi se trimite catre ANMDM.

Formularul completat se poate trimite catre ANMDM utilizand urmatoarele date de contact:
– adresa poştala: Agentia Nationala a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, Str. Av. Sanatescu nr. 48, sector 1, 011478
Bucureşti;
– fax: 021 316 34 97
– e-mail: adr@anm.ro
– pentru orice intrebari, nelamuriri sau informatii suplimentare referitoare la raportarea acestor reactii adverse suspectate va puteti adresa la urmatorul numar de telefon dedicat raportarii de reactii adverse: 0757117259.

”In prospectul care insoteste medicamentul sunt prezentate informatiile pentru utilizator. Trebuie sa cititi cu atentie şi in intregime Prospectul inainte de a incepe sa utilizati un medicament, deoarece contine informatii importante pentru dumneavoastra. La punctul 4, REACTII ADVERSE POSIBILE, gasiti informatii despre reactiile adverse posibile asociate cu administrarea medicamentului. Daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra sau farmacistului”, precizeaza cei de la Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale.

Daca sunteti pacient ori reprezentant al acestuia, aveti la dispozitie AICI Fisa pacientului pentru raportarea spontana a reactiilor adverse la medicamente. Si profesionistii din Sanatate au la dispozitie, pe site-ul ANMDM, astfel de fise de raportare – AICI.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.