Paduchii, pediculoza. Simptome, complicatii, tratament

Paduchii, pediculoza. Simptome, complicatii, tratament

1

Paduchii, insecte care vor sa aiba ceva in comun cu oamenii, iar acestia sunt impotriva! Vezi cateva semne de pediculoza la copii si ce tratament trebuie urmat.

Potrivit dictionarului, pediculoza reprezinta totalitatea manifestărilor patologice provocate de păduchi la suprafata corpului omenesc.

Paduchii sunt niste mici insecte care paraziteaza oamenii. Cel mai des intalnit tip sunt paduchii de cap, care traiesc pe scalp (pielea cu par a capului), unde isi depun ouale pe firele de par. Dupa una-doua saptamani, ouale eclozeaza, iar paduchii se hranesc cu sange. Prezenta paduchilor pe scalp determina o reactie alergica a pielii, manifestata prin mancarimi. Infectarea cu paduchi de cap are loc prin contact direct cu persoana bolnava sau prin purtarea palariilor, caciulilor, hainelor persoanei bolnave. Epidemiile de paduchi de cap sunt frecvent intalnite in scoli si gradinite si afecteaza in general copiii intre trei si 12 ani, precizeaza autoritatile de sanatate publica.

Simptome si semne ale infectarii cu paduchii de cap

Cel mai pronuntat simptom al infectarii cu paduchii de cap este senzatia de mancarime in zona capului. Copilul va avea urme de la scarpinarea pe cap. Pentru a vedea paduchii si ouale lor, trebuie sa folosesti un pieptene special cu dinti apropiati si o lupa. Paduchii se gasesc in zona gatului, in spatele urechilor sau in varful capului. Paduchii au o culoare maronie si sunt de marimea semintelor de susan. Ouale ovale, galbene se afla foarte aproape de scalp.

Pediculoza – complicatii

Paduchii se raspandesc cu usurinta prin contact direct, intre membrii familiei si colegi de clasa. Paduchii rareori cauzeaza complicatii. Unii copii pot sa aiba o infectie a pielii pe cap, cu eruptie si cu noduli limfatici umflati pe gat. Aceste simptome sunt cauzate de scarpinarea repetata a pielii si suprainfectarea leziunilor de grataj (scarpinare).

Pediculoza – tratament

Trebuie sa contactezi medicul daca suspectezi prezenta paduchilor la copilul tau. Medicul iti va recomanda un tratament cu medicamente speciale sub forma unor creme, sampoane sau lotiuni. Urmeaza instructiunile care insotesc tratamentul. Acesta trebuie repetat dupa 7-10 zile, deoarece e posibil ca ouale sa fi supravietuit.

Persoanele din jurul copilului trebuie examinate. Persoanele infectate trebuie tratate in acelasi timp pentru a preveni o noua infectare. Tratamentul functioneaza cel mai bine cand se combina cu pieptanarea si indepartarea paduchilor cu ajutorul unui pieptene special cu dinti apropiati. Pe langa indepartarea paduchilor de pe cap, trebuie sa-i indepartezi si de pe haine, caciuli, esarfe, lenjerie de pat, prosoape. Paduchii pot fi omorati daca hainele sunt spalate in apa calda cu sapun si uscate la temperatura inalta. Pieptenele folosit trebuie spalat cu multa atentie in apa calda cu sapun.

Cum sa previi aceste probleme

Prezenta paduchilor nu este neaparat un semn de igiena proasta. In cazul infectarii copilului, trebuie sa anunti gradinita sau scoala, pentru ca alti copii sa poata fi examinati si tratati. Invata-l pe copil sa nu imparta cu alti copii accesoriile de cap, caciulile, prosoapele sau pieptenele. Examineaza atent capul copilului la fiecare trei-patru zile daca unul dintre prietenii/colegii lui are paduchi.

Share.

1 Comment

  1. Foarte bun articolul, dar el ar trebui afisat in fiecare scoala si gradinita la inceput de an scolar, cu sublinierea “Prezenta paduchilor nu este neaparat un semn de igiena proasta.”, nu e de rusine si nu trebuie tuns copilul, nu trebuie dat cu gaz, nu trebuie facut nimic care sa il faca bataia de joc a colegilor (copiii sunt rai, e natura varstei, tineti minte “Imparatul mustelor”?). Exista sampoane, spray-uri, de la Paranix exista nu numai tratament (o singura aplicare, 10 minute, si apoi se repeta peste o saptamana, ca sa fii sigur ca nu au supravietuit oua!) , exista si spary Preventiv. De ce nu recomanda nimeni? Prevenirea nu e mai simpla decat sa se ajunga la epdiemie de pediculoza in fiecare an?

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.