Până la bisturiu sau laser, varicele pot fi rezolvate și prin alte metode (VIDEO)

Până la bisturiu sau laser, varicele pot fi rezolvate și prin alte metode (VIDEO)

0

Coafeză, vânzătoare, funcționară sau lucrătoare la bandă. Meserii care pot avea ca numitor comun o afecțiune: varicele. Boală cauzată în egală măsură de ortostatism prelungit, de ereditate sau obezitate, varicele pot să afecteze femei și bărbați deopotrivă. Totuși, până la bisturiu sau laser, varicele pot fi rezolvate și prin alte metode, spun medicii specialiști, inclusiv în ambulatoriu.

Varicele? O boală care afectează în general femeile, indiferent de vârstă, și care se caracterizează printr-o dilatație inestetică a venelor superficiale”, spune dr. Florentina Cădariu, medic primar chirurgie.

Sunt foarte puțini pacienți care vin în stadiile incipiente ale bolii, adică atunci când apar primele dilatații, nesistematizate, sau ușoare edeme, sau un disconfort al pacientelor la nivelul membrelor inferioare după ortostatism prelungit, adică după stat mult în picioare. De regulă, pacienții se adresează când boala evoluează, deci în stadii mai avansate, când apar dureri, crampe musculare, când venele sunt dilatate, uneori chiar monstruos, sau doar atunci când apare ulcerul varicos, complicația finală a bolii varicoase.

varice

Boala varicoasă apare la toate vârstele, după cum am spus, apare la ambele sexe, fiind totuși predominantă la femei. Dintre factorii favorizanți și determinanți, aș dori să mă opresc asupra a trei dintre ei. Ereditatea este unul dintre factori, ortostatismul prelungit, întâlnt în situațiile de lucru, de profesii care implică acest ortostatism prelungit și obezitatea. De ce consider că acești trei factori sunt în primul rând importanți în apariția varicelor? Pentru că pacientele care cunosc că au factori ereditari, adică au în familie mama, bunica, sora care prezintă deja varice, care știu că au o profesie în care stau mult în picioare sau sunt obeze, se pot prezenta la medic și este bine să se prezinte la medicul specialist încă înainte de apariția semnelor de boală. Sau să se prezinte în fazele în care apare doar un ușor disconfort și o dilatație minimă a venelor. Este important aceasta pentru că putem face profilaxia complicațiilor acestei boli”, explică dr. Florentina Cădariu.

Varice

„Rezolvarea, deci terapia bolii varicoase este specifică fiecărui stadiu de evoluție și este individualizată, adică fiecărui pacient i se aplică o anume terapie. În stadiile incipiente ale bolii, ce este bine de știut este că terapia se poate face în ambulatoriu, deci nu este necesară internarea. Cu cât boala evoluează, ea implică metode tot mai invazive de tratament, adică tratament chirurgical, unele din aceste metode implicând necesitatea spitalizării.

În stadiile incipiente este important, în primul rând pentru pacient, a i se face o instruire asupra modului de viață, asupra unor factori care trebuie evitați, deci factori care au rol în producerea bolii, deci trebuie evitați, precum și atenționarea unor factori pozitivi, care influențează în mod favorabil boala.

De exemplu, ca factori defavorabili ar fi ortostatismul prelungit, deci pacienta trebuie să știe să facă scurte perioade de repaos, în care să își ridice picioarele, deci elevația membrelor inferioare. De asemenea, este important ca patul pe care doarme să ofere această elevare a piciorului în timpul somnului, adică picioarele patului să fie ceva mai ridicate.

Varice

Alt factor care influențează negativ evoluția bolii este căldura, deci instruim pacientele să nu se expună unei călduri exterioare mari. De exemplu, este bine să nu se epileze cu ceară femeile care au varice, să nu facă băi calde lungi, să nu se expună la soare în perioada de căldură cu infraroșii, deci nu dimineața, când sunt ultravioletele, ci în perioada de căldură mare. De asemenea, le explicăm care sunt factori care ar putea să amelioreze evoluția bolii, respectiv drenajul de cliv, cum îl numim noi, care ajută sângele venos să se întoarcă de la nivelul picioarelor spre inimă, spre cord. Acest drenaj venos este favorizat de exerciții fixice, de elevarea piciorului, despre care vorbeam anterior.

Contenția elastică externă este unul din factorii care ajută ca sângele să se întoarcă, deci previne staza venoasă. Dacă până acum un timp această contenție se făcea cu feșe elastice, acum avem posibilitatea recomandării ciorapilor elestici. Este bine ca această recomandare să fie făcută de specialist. De ce? Pentru că specialistul poate aprecia nivelul de contenție, adică cât de tare să strângă ciorapul și până unde să fie ciorapul, adică până la coapsă, sau ciorap tip pantalon, acestea toate funcție de stadiul evolutiv în care se găsește boala la pacienta respectivă. Tratamentul medicamentos este un alt tratament aplicat. Nu o să mă opresc , sunt suficient de multe medicamente venotrofe care își au rolul lor și eficiența demonstrată, mai ales în combinație cu celelalte metode terapeutice . Despre tratamentul invaziv, doar câteva cuvinte. La nivelul ambulatoriului se pot face sclerozări, scleroterapia, flebectomii minime, dar există la ora actuală și cabinete în care se pot practica intervențiile chirurgicale majore, care se fac și în spital, respectiv cura varicelor prin procedeu clasic, sau procedeele moderne – crioterapie, cu laser cu radiofrecvență. Metodele acestea foarte noi de tratament implică însă costuri ridicate, spre deosebire de safenectomia clasică , care are totuși costuri mai scăzute și este la îndemâna tuturor spitalelor, ca să spun așa.

Varice

Boala varicoasă fiind o boală, după cum îi spune și numele, deci o afecțiune care nu se vindecă, ci evoluează, este foarte importantă dispensarizarea, adică urmărirea în timp a pacientei (cu varice – n.r.). Nu este suficient ca pacienta să se prezinte într-un cabinet în care i se aplică o metodă terapeutică. Este bine să se prezinte într-un cabinet în care i se face și tratamentul, dar poate fi și urmărită în continuare prin întocmirea unor fișe și controale repetate. De ce sunt necesare aceste controale repetate? Pentru a putea fi depistat momentul în care poate fi aplicată o nouă metodă terapeutică. Pentru că, subliniez, terapia este în scară, în trepte. De la minimele metode terapeutice, cele comportamentale, cele medicamentoase, culminând cu terapia chirurgicală. Dar toate acestea au o segvențialitate anume și o împletire anume, funcție de stadiul bolii, dar și funcție de pacienta care prezintă boala respectivă”, adaugă dr. Florentina Cădariu, medic primar chirurgie.

autor: DELIA SESCU BARBU

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.