Pancreatita - cauze, simptome, tratament (VIDEO)

Pancreatita – cauze, simptome, tratament (VIDEO)

0

Pancreatita este una din marile urgente medicale si multa vreme a fost considerata caz chirurgical datorita durerii intense in etajul abdominal superior, acuzata de pacient. Este vorba de o inflamatie acuta a pancreasului care poate fi usoara sau poate da chiar decese.

Cuprins:

  1. Generalitati
  2. Video
  3. Cauze
  4. Simptome
  5. Tratament

“Au o evolutie total imprevizibila si nu avem mijloace de a influenta evolutia. Depinde si de reactivitatea organismului. Oamenii supraponderali au forme mai severe. Scopul nostru cand tratam o pancreatita acuta este sa mentinem functia renala, cardio circulatorie, si respiratorie. Pana la 5 la suta sau mai mult evolutia este severa, pacientii pot sa si decedeze din cauza pancreatitei acute.”, a spus dr. Roxana Sirli, medic primar Clinica de Gastroenterologie, Spitalul Județean, Timișoara.

Pancreatita – cauze

80 la suta din cauzele de pancreatita sunt abuzul de alcool sau litiaza biliara. In ceea ce priveste litiaza biliara cel mai de temut sunt calculii mici, pentru ca ele se deplaseaza. Daca un pacient are un calcul mare este foarte putin probabil sa emigreze pe coledoc si sa obstrueze, astfel cauzand pancreatita.

Pancreatita – simptome

Durerea este simptomul principal in pancreatita, iar aceasta durere este intensa si aduce destul de rapid pacientul la medic. Pacientul mai poate sa aiba greturi, varsaturi. Pacientul poate intra in soc algic. In cateva zile poate sa faca febra, colectii intra abdominale, ca si consecinta a necrozei pancreatice datorita autodigestiei.

Pancreatita – tratament

Tratamentul se va face sub supraveghere medicala, iar in cazul in care o mare parte din pancreas a necrozat, se poate dezvolta chiar si diabet zaharat.

Tratamentul se face exclusiv in spital, este un tratament de competenta medicala si cel putin in primele 24-48 de ore cel mai important este ca pacientul sa fie hidratat si sa se administreze tratament simptomatic, mergand de la antalgicele obisnuite pana la derivatele morfinice.

Daca este vorba de pancreatita acuta biliara in care un calcul a migrat, trebuie sa se extraga calculul si este bine sa se faca in primele 72 de ore de la debutul bolii.

Daca este vorba de o pancreatita acuta usoara, aceasta se va vindeca. Daca, in schimb este vorba de o pancreatita acuta severa in care avem de-a face si cu necroza pancreatica, bineinteles ca organul nu va mai putea fi ca la inceput. Ca si sechela, pacientii pot ramane inclusiv cu diabet zaharat daca o mare parte din pancreas a necrozat.

Pentru a preveni o noua pancreatita acuta biliara la pacientii care au avut aceasta etiologie se recomanda colecistectomia pentru a nu repeta un nou episod de pancreatita acuta.

Pentru a nu face pancreatita, pacientii trebuie sa nu bea si, cei cu litiaza biliara sa evite maioneza, prajelile. Daca pacientii care consuma alcool au facut pancreatita si continua sa bea vor repeta un episod de pancreatita acuta.

autor: Liana Gorun

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.