Parenting intensiv, tendinta actuala in cresterea copilului

1

Daca in trecut cresterea copiilor se referea la a asigura acestora strictul necesar, a se ocupa de nevoile lor, acum parentingul inseamna mai multa atentie spre nevoile emotionale ale copiilor. Urmand exemplul propriu, despre sansele pe care nu le-au avut, despre ceea ce societatea nu permitea in trecut, parintii actuali decid sa “lucreze” intens la cresterea copiilor acum.

Un fenomen al zilelor noastre este cel al parintilor care se simt captivi intr-o situatie: nu au copii cuminti sau ascultatori, desi ei isi dau silinta in a le oferi tot ce se poate, in a investi in viitorul copiilor. Ajung asadar in punctul in care considera cresterea copilului o experienta apasatoare, se simt consumati psihic si cu bugetul devastat. Acesta este de fapt parentingul intensive, dupa cum spun specialistii.

Copiii cauta nu perfectiunea in parinti, ci bunatatea din ei

In ideea de a le oferi totul la superlativ copiilor, parintii actuali tind sa faca totul ca la carte, la propriu. Isi doresc pasiuni pentru copii, ii inscriu la tot felul de cursuri, ajungand sa aiba un program foarte incarcat. Incearca sa petreaca cat mai mult timp impreuna, uneori unul din parinte isi lasa cariera de-o parte pentru a fi mai mult alaturi de copii. Desigur, nu suna rau deloc, doar ca principiul echilibrului trebuie sa existe si aici.

Aproape setati sa faca totul perfect, unii parinti pot ajunge sa uite de fapt de calitatea timpului petrecut impreuna cu cei mici. Ajung astfel in cabinetul unui psiholog copii Bucuresti si cer ajutor pentru ca nu stiu sa comunice eficient cu ai lor copii. Impun, nu cer, considera ca din partea lor vine toata disponibilitatea – de a oferi timp, de a investi in copiii lor – si totusi copilul lor nu este unul cuminte? De ce?

Orice parinte isi doreste un copil respectuos, linistit si care asculta de parinti, care face i se spune, care are compasiune. Aceste trasaturi i se impun, de altfel copilul nu le dobandeste singur. Teoria educatiei ce se bazeaza pe conceptul de a fi cuminte, cum multi parinti insista ca trebuie sa fie, impune copiilor trasaturi sociale. La varsta adulta insa va exista mereu o discrepanta intre ceea ce spune si ceea ce face persoana crescuta sub influenta conceptelor impuse fortat.

Asadar, din parenting intensiv ajungem la a inlocui copiilor deciziile. Parintii ajung sa dicteze acestora cum sa gandeasca, cum sa se comporte, ce sa spuna, sa oblige la anumite repere, care desi pot avea intentii bune, nu aduc o practica corecta in viata copiilor. Acestia devin confuzi, intrucat intre emotional si comportamental, din ceea ce parintii le arata – tipa pentru a le spune ca nu trebuie sa fie copii rai, sa se loveasca, sa fie agitati etc. – nu este un mesaj prea clar pentru ei.

Solutia? Sedintele de suport psihic si emotional, psihoterapia

Oricand exista o solutie privind neintelegerile intre parinti si copii. Mai intai de toate insa trebuie sa existe constientizarea problemelor. Sedintele de psihoterapie din cadrul centrului PsihArt pot fi un altfel de start. Pana sa educam copii, trebuie sa fim la randul nostru adulti de incredere, stabili emotional, cu un set de valori in viata, echilibrati. Poate ca tocmai aici este ceva gresit, in a adopta ideea de parenting intensiv – aplicam doar reguli auzite, de la care ne abatem, impunem reguli pe care noi insine nu am putea sa le urmam, cream din copil acel om perfect, capabil, de succes, in care proiectam tot ceea ce noi ca adulti nu am putut face.

Concluzia si sfatul specialistilor este de a invata sa comunicam cu cei mici. Intentiile bune nu tin loc de dragoste benefica de care orice copil are nevoie. Asadar pentru a incerca sa cream din copii un adult responsabil si sanatos, echilibrat, trebuie sa existe o concordanta intre ceea ce simtim in interior si asta sa se reflecte in actiunile pe care le facem.

Sa nu uitam ca educatia incepe din sanul familiei, ca primele concepte despre viata copilul le invata mai mult indirect, deci prin exemplul propriu, din familie. Asadar mediul acesta trebuie sa fie unul benefic.

Parentingul intensive nu este distructiv sau stresant in masura in care se impune si un echilibru. A creste un copil nu este numai despre reguli stricte sau un efort greu de suportat.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Parenting intensiv, tendinta actuala in cresterea copilului • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.