Tot ce trebuie să știi despre pastila de a doua zi

1

Se spune că prietenul la nevoie se cunoaște. Exact asta este pilula de a doua zi, când, dimineața, te poți trezi că există posibilitatea să rămâi însărcinată fără să-ți fi dorit acest lucru. Cel puțin momentan… Statisticile arată că, utilizată în primele 24 de ore, pilula de a doua zi are o rată de succes de 95 la sută, și de numai 58 la suta dacă este folosită în 49-72 de ore după contactul sexual neprotejat. Ei bine, această „prietenă” are două fețe. Iată care sunt argumentele pro și contra ei, pe care este indicat să le iei în considerare.

Pro

 • Este o soluție de evitare a unei sarcini nedorite.
 • Este accesibilă, adică nu ai nevoie de rețetă de la medic pentru a o putea procura dintr-o farmacie. Subliniez: FARMACIE. Nu online, de pe internet. Chiar și acest tip de produse pot fi contrafăcute, pentru că lipsa de scrupule a unora nu cunoaște limite.
 • Chiar dacă nu are efect și nu reușește să prevină o sarcină, pastila de a doua zi nu este sub nicio formă dăunatoare fătului.
 • Nu există dovezi că ar afecta în vreun fel șansele de a obține în viitor o sarcină, ceea ce înseamnă că nu afectează fertilitatea.
 • Unele studii avansează ideea că pastila de a doua zi are capacitatea de a scădea riscul de cancer uterin și endometrial. ATENȚIE! Acesta NU poate fi un argument pentru a fi folosită regulat în acest scop, pentru că are și efecte secundare (vezi argumentele contra).

Contra

 • Greață, diaree, dureri abdominale, vărsături, sângerări neregulate, dureri de cap, amețeli și sensibilitate a sânilor, posibilă reacție alergică (erupții sau dificultăți de respirație).
 • Utilizarea regulată este susceptibilă a afecta ficatul, a produce cheaguri la inimă, intestine și plămâni și de a declanșa hipertensiune și boli ale vezicii biliare.
 • Prezintă risc de complicații la femeile care suferă de diabet, migrenă sau boli cardiace.
 • Are efecte secundare suplimentare în cazul femeilor cu vârsta peste 35 de ani (afecțiuni cardiovasculare, cancer de sân).
 • Creşte riscul dezvoltării unei sarcini extrauterine. În unele cazuri, o astfel de sarcină poate fi depistată mult mai târziu, iar simptomele ei pot fi confundate cu efectele adverse ale administrării pastilei.

Este de subliniat faptul că ginecologii și obstetricienii nu recomandă pastila de a doua zi ca primă formă de control a sarcinii ci doar pentru situații neașteptate, de urgență, și nu de mai mult de două ori într-un an.

REȚINE CĂ…

… pastila de a doua zi tinde să întârzie ovulația, astfel încât s-ar putea să ai o întârziere a ciclului menstrual obișnuit și să ai sângerări neregulate.

… rata de eșec a pastilei de a doua zi este cu atât mai mare cu cât greutatea corporală a femeii este mai mare. În cazul celor cu un indice de masă corporală mai mare de 30 este susceptibilă să fie ineficientă.

Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala

andreas-vythoulkas

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitatelaparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.

In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).https://web.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/?__mref=message_bubble&_rdr

Share.

1 Comment

 1. Pingback: Tot ce trebuie să știi despre pastila de a doua zi • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.