Patriciu Achimas-Cadariu, providential?

1

“Nu sunt un om providential”, sustine Patriciu Achimas-Cadariu. Ministrul propus al Sanatatii are mari planuri: pacientii si medicii ar trebui sa le stie!

Care este experienta manageriala a Patriciu Achimas-Cadariu

Patriciu Achimas-Cadariu a primit aviz favorabil din partea comisiilor de sanatate reunite ale Parlamentului, pentru preluarea conducerii Ministerului Sanatatii. El si-a prezentat experienta mangeriala astfel: “Preocuparile nu s-au derulat in mod abstact (o aluzie la CV-ul din care lipseste experienta manageriala al celui pe care-l pe care l-a inlocuit – Andrei Baciu? – n.r.), intr-un spital, ci intr-unul din cele mai bune spitale din Romania (Institutul Oncologic ”Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca – n.r.), cu 18.000 de pacienti noi pe an, spital pe care am avut onoarea sa il conduc in ultimii trei ani si jumatate, care – dincolo de activitatea clinica, de diagnostic si tratament – a desfasurat o intensa activitate in ceea ce priveste preventia, mai ales cea secundara, primul pilot de screening de col s-a transformat in program regional si mai apoi national, noul pilot de cancer de san probabil ca va creste”.

Chiar daca Nicolae Banicioiu pleaca, Patriciu Achimas-Cadariu ar putea beneficia de experienta unui secretar de stat din echipa fostului ministru: prof.univ.dr. Dorel Sandesc, un profesionist al domeniului, care a fost vazut in imaginile televizate alaturi de ministrul propus al Sanatatii!

Cum a “gadilat” Patriciu Achimas-Cadariu auditoriul

In centrul activitatii noastre, ca sistem, stau, desigur, pacientii si profesionistii in Sanatate, a declarat, la audieri, Patriciu Achimas-Cadariu, care i-a magulit pe cei in fata carora a sustinut aceasta prelegere: “Vin in fata unor profesionisti, dar nu numai atat, fiindca in spatele fiecaruia dintre dumneavoastra stau zeci de mii sau sute de mii de potential pacienti si, in acelasi timp, profesionisti in Sanatate, pe care cine sa ii reprezinte mai bine, daca nu dumneavoastra?”

Patriciu Achimas-Cadariu: sa lasam ipocrizia, ne propunem niste teluri realizabile

“Nu sunt un om providential. Cred ca am un mandat foarte clar definit, in timp si spatiu, si cred ca trebuie sa fim sinceri cu noi insine si sa lasam orice ipocrizie la o parte, atunci cand ne propunem niste teluri pe care le dorim realizabile”, a anuntat Patriciu Achimas-Cadariu.

Cateva constatari si obiective enuntate de Patriciu Achimas-Cadariu:
– avem un sistemul cu o componenta sociala extrem de importanta, avem un sistem care doreste si trebuie sa faca performanta;
– este nevoie de o finantare “bine definita”, prin Casa Nationala de Asigurari;
– trebuie dezvoltate asigurarile private: In acest sens, efortul legislativ a fost si facut, in sensul deductibilitatii primelor de asigurare”;
– activitatea trebuie sa se desfasoare pe principii de transparenta, de colaborare: “Sa imi permiteti de fiecare data cand este nevoie, sa pot veni sa va cer sfatul, sa o facem impreuna cu asociatiile de pacienti, sa o facem impreuna cu societatile profesionale, cu societatea civila, cu grupurile defavorizate, cu minoritatile”.

Patriciu Achimas-Cadariu, semnal pentru medici in ceea ce priveste malpraxisul

Patriciu Achimas-Cadariu a vorbit despre strategia nationala de sanatate si si-a continuat discursul in acelasi registru pentru auditoriul din Parlament, caci are nevoie de acesta pentru a corecta anumite aspecte privind malpraxisul: “Probabil cunoasteti documentele care va sunt astazi in fata, le-ati lecturat de nenumarate ori. Ce as putea eu sa adaug la acele informatii. Sunt elemente importante care, probabil in acest moment isi cauta sa isi faca loc in lege. In legea care ne defineste. Si am sa dau un singur exemplu. Malpraxisul, de pilda. Si aici cred si va cer sprijinul de a completa legea“.

Patriciu Achimas-Cadariu, despre ce ii asteapta pe pacienti: educatie, screening – asta va duce la scaderea cheltuielilor!

Patriciu Achimas-Cadariu considera ca, mai intai, trebuie vazut, pentru a creste calitatea actului medical, “ce isi doresc pacientii si cum ii putem ajuta cel mai bine”. Anumite lucruri insa sunt clare:
acces mai usor la sanatate, sa nu fie nevoiti sa astepte
– medicii sa isi dedice timpul lor si cunostintele lor celor pe care ii trateaza (o tendinta care va cadea bine medicilor de familie, dar si altor categorii de personal medical, care se plang de birocratia excesiva, in dauna actului medical – n.r.)

“Cred ca un program de educatie pentru sanatate si in acelasi timp, un program de profilaxie poate fi realizat. Educatia pentru sanatate nu este un slogan. Aceasta componenta pregateste viitorii pacienti sau, poate, potentiali pacienti, pentru a sti cand sa se prezinte la medic, pentru a sti ce trebuie sa faca, pentru a sti ce profilaxie sa faca, sa nu ajunga sa se imbolnaveasca. Toate aceste lucruri vor scuti bugetul de o mare cheltuiala si acest lucru se poate face impreuna cu Ministerul Invatamantului”, considera Patriciu Achimas-Cadariu.

Patriciu Achimas-Cadariu sustine ca prin programele de screening se economisesc milioane de la buget: “cred ca este o componenta asupra careia trebuie sa ne indreptam atentia, sa nu facem abstractie de profilaxia in domeniul bolilor transmisibile, de campaniile de vaccinare“.

Cum va fi asigurata calitatea actului medical? “Trebuie sa ne stabilim standarde si, in mod evident, atunci cand vom reusi sa finalizam protocoalele nationale, lucrurile vor arata mult mai bine. Trebuie sa ne stabilim niste standarde minimale, sub care sa nu acceptam niciun rabat si trebuie sa insistam pe controlul calitatii”, a incheiat Patriciu Achimas-Cadariu.

Share.

1 Comment

  1. Atata timp cat NU exista o structura clara a Sistemului, ajunge dr oricine oricum, oriunde si face ce vrea acolo, NU se dau concursuri de nici un fel, n o sa se rezolve nimic. Ajunge sef oricine, oricum, tineri absolventi fara experienta sau dr f in varsta si fac ce vor.

Leave A Reply