“Pe drumul cunoașterii în autism” - Conferință Națională cu participare internaţională

“Pe drumul cunoașterii în autism” – Conferință Națională cu participare internaţională

1

persoanele cu autism

Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România (ANCAAR) și Universitatea  Spiru Haret, prin Facultatea de Sociologie-Psihologie, organizează Conferința Națională cu participare internaţională “Pe drumul cunoașterii în autism”, care se va desfășura în perioada 3-4 aprilie 2014 în București, la Universitatea Spiru Haret, Sala Studio (Str. Ion Ghica nr. 13, Bucureşti).

Evenimentul organizat de  Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România şi Universitatea Spiru Haret marchează şi Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, sărbătorită anual, la nivel mondial, pe data de 2 aprilie, în vederea dinamizării eforturilor mondiale de promovare a unei mai bune înţelegeri a autismului şi a creşterii nivelului de conștientizare în rândul publicului larg privind nevoile speciale ale persoanelor cu autism și ale familiilor acestora.

Conferința Națională cu participare internaţională “Pe drumul cunoaşterii în autism”  urmărește să prezinte informaţii la zi cu privire la cauzele apariţiei, evoluţia, terapiile, standardele de îngrijire specifice persoanelor cu autism (copii,tineri şi adulţi), abordate holistic integrativ.

Printre cei care vor susține prezentări în plen se află specialişti în domeniul tulburărilor din spectrul autismului: Prof.univ.dr. Iuliana Dobrescu, UMF Carol Davilla, Şef de secţie Neuropsihiatrie infantilă, Spitalul Al. Obregia, Bucureşti; dr. Florina Rad, Spitalul Al. Obregia, Bucureşti; dr. Cristina Anghel Spitalul Al. Obregia, Bucureşti; dr. Rodica Urziceanu, Spitalul C-tin Gorgos,Bucureşti; dr. Vasilica Plăiaşu,Departamentul de Genetică Clinică, IOMC Alfred Rusescu, Psih. Paul Moroşanu; psih. Radu Stoenescu, Spitalul C-tin Gorgos, Bucureşti; lect.univ.dr. Simona Marica, Facultatea de Sociologie-Psihologie, Universitatea Spiru Haret; psihopedagog Georgeta Crişu, ANCAAR; Steven Richardson, BCBA, U.S.A.), precum şi workshop-uri pe problematici variate ale domeniului (Hetty Joustra, Centrum Autisme, Olanda; logoped Daniela Niculescu, Spitalul C-tin Gorgos, Bucureşti; asist.univ.drd. Loredana Bănică, Facultatea de Sociologie-Psihologie, Universitatea Spiru Haret.

Tematica evenimentului “Pe drumul cunoașterii în autism” cuprinde:

 • Comorbidităţile tulburărilor de spectru autist în relaţie cu evoluţia şi prognosticul,
 • Părinţii copiilor cu tulburare de spectru autist din perspectiva teoriei hipersistematizării,
 • Ar putea fi rezilientă persoana cu autism?,
 • Tulburările de spectru autist în genetica clinică,
 • Recunoaşterea emoţiilor în tulburarea de spectru autist,
 •  Introducere în BCBA,  Pivotal Response Treatment: Focus on motivation and communication,
 • Verbal Behavior – modalități de lucru în cadrul unui program intensiv de terapie,
 • Dificultăți de socializare și comunicare, pattern-uri de comportament și abordarea lor în cazul adolescenților cu autism.

Alături de prezentările în plen, organizatorii pregătesc și câteva workshop-uri speciale cu maximă aplicabilitate practică:

 • Joustra Hetty: PRT (două workshopuri): Pivotal Response Treatment: how to stimulate children with Autism to initiate;
 • Daniela Niculescu: O altfel de logopedie;
 • Paul Morosanu: Comunicare facilitata;
 • Workshop ANCAAR: Criza la adulții cu tulburare de spectru autist;
 • Loredana Bănică: Psihodrama.

Workshop-urile susţinute de Hetty Joustra (psiholog la Centrum Autisme, Olanda) propun participanţilor înţelegerea intervenţiei prin metoda PRT. Tehnicile de lucru prezentate au drept scop experimentarea unor secvenţe de lucru pentru stimularea interacţiunii sociale şi a comunicării, cu accent pe exersarea tehnicilor motivaţionale  importante.

Înscrierile la workshop se fac în limita locurilor disponibile (maximum 25 participanți/workshop).

Publicul ţintă al evenimentului este format din medici specialişti, medici de familie, psihologi, pedagogi, psihoterapeuţi, asistenţi social, familii ale persoanelor ce prezintă tulburări din spectrul autismului, deopotrivă studenţi, masteranzi şi persoane interesate de problematica abordată.

Evenimentul “Pe drumul cunoașterii în autism” este creditat de Colegiul Psihologilor din România, astfel:

 • 5 credite pentru prelegeri (nu se cumulează cu celelalte)
 • 10 credite pentru participare cu lucrare
 • 10 credite pentru minimum 2 workshop-uri (acestea se cumulează).

Taxele de participare sunt de 25 lei/zi (pentru prelegeri), 100 lei/workshop (la workshop-urile susținute de Hetty Joustra) și 50 lei/workshop (la toate celelalte workshop-uri). Membrii ANCAAR și studenții Universității Spiru Haret beneficiază de acces liber la eveniment.

Management eveniment: Houston NPA

Contact înscrieri: Corina Stancu, 0723 856 179, corina.stancu@houston.ro

Share.

1 Comment

 1. peste 2 luni se implineste un an decand am aflat ca si micutul nostru daniel sufera de aceasta boala ,e greu de stapanit e greu de muncit cu astfel de copii.noi suntem de la piatraneamt in luna iunie vom veni la obrgia speram sa mai invatam acolo cate ceva daca cineva poate sa ne ajute cu un sfat,o pARERE,o ideea e binevenit

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.