Pentru cine cere Colegiul Medicilor din Romania aministie fiscala

0

Migratia medicilor, finantarea insuficienta a Sanatatii, legislatia confuza, interpretabila si cu tendinte de suprareglementare determina Consiliul National al Colegiului Medicilor, reunit vineri la Alba Iulia, sa ceara luarea unor masuri. Una dintre aceste solicitari se refera la amnistia fiscala – vezi pentru cine!

”Din 2008 pana in prezent, au plecat sa lucreze in strainatate peste 15.000 de medici. In acest an, doar in primele sase luni, peste 1.200 de medici au ales aceeasi solutie. Asistam la o adevarata desertificare a sistemului de sanatate romanesc in conditiile in care avem zone si specialitati in care lipsa medicilor este ingrijoratoare. Consiliul National a constatat ca, in ciuda faptului ca au existat nenumarate discutii, negocieri si promisiuni in acest sens, nu s-a luat pana in acest moment nicio masura care sa apere independenta si demnitatea medicilor”, precizeaza Colegiul Medicilor din Romania.

Ca urmare, Colegiul Medicilor din Romania, prin Consiliul National, a adoptat o rezolutie prin care cere:

apararea independentei profesiei medicale: ”Solicitam Parlamentului sa ia in discutie in regim de urgenta OUG 2/ 2014, retrimisa in Parlament de Presedintie, sa respinga obiectiile privitoare la Statutul medicului si sa o adopte in forma votata prima data de parlamentari, solicitam punerea in dezbatere publica a legii privind cresterea veniturilor medicului si Legea malpraxisului”.
– amnistie fiscala, similara cu cea aplicata altor categorii, pentru cabinetele medicale si pentru centrele de permanenta. Curtea de Conturi a penalizat Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pentru o serie de activitati, iar aceasta le recupereaza de la medici, chiar daca acestia nu au avut nicio vina.
finantarea cu 6% din PIB a sistemului de sanatate: ”Asa cum am afirmat in nenumarate randuri, acest plafon constituie minimum pentru functionarea sistemului de sanatate”.

Consiliul National a acordat mandat prof. dr. Vasile Astarastoae, cel care conduce Colegiul Medicilor din Romania, si Biroului Executiv de a negocia aceste solicitari si de a elabora un plan de actiune pentru aceasta toamna, impreuna cu partenerii din Coalitia Profesionistilor din Sistemul de Sanatate.

Amnistie fiscala in cazul pensionarilor, dar si a mamelor care au primit sume necuvenite din erori administrative

Dupa cum se stie, Guvernul a aprobat, recent, proiectele privind instituirea unei amnistii fiscale in cazul pensionarilor, dar si a mamelor care au primit sume necuvenite din erori administrative, sume fiind calculate gresit de functionarii statului – este vorba de circa 21.000 de persoane. Colegiul Medicilor din Romania nu este singura organizatie care a cerut, ulterior, amnistie fiscala pentru o categorie de persoane sau alta. De pilda, Sindicatul Politistilor “Pro Lex” a cerut Guvernului sa fie declarata aministia fiscala in cazul politistilor locali, pentru drepturi salariale declarate nelegale de Curtea de Conturi sau de instante.

Legat de cabinetele medicale, Societatea Nationala de Medicina Familiei a atras atentia ca ”Medicilor de familie li se imputa sume absurde, doar pentru ca a decis Curtea de Conturi ca legislatia este contradictorie. Desi CNAS a actionat in justitie Curtea de Conturi, desi nu exista nici un prejudiciu material, medicii primesc notificari cu imputari incredibile. Asta in conditiile in care medicii de familie si casele judetene (partile contractante) nu au fost parti in proces. (…) Nu exista baza legala de retinere a sumelor inaintea parcurgerii pasilor din lege. Medicii au respectat contractele, deci nu li se pot retine bani”.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.