Pericolul din… antibiotice! Cand nu e nevoie de ele

0

Se spune ca antibioticele ne-au prelungit viata cu 20 de ani! Insa folosirea necontrolata de antibiotice, imprudenta, „dupa ureche”, ascunde un pericol enorm.

Antibiotice – medicamente utilizate pentru tratarea infectiilor cauzate de bacterii precum tuberculoza, unele infectii ale sangelui si pneumonia. Ele omoara bacteriile sau le stopeaza inmultirea, nu virusii! Deci, luati antibiotice doar atunci cand v-au fost prescrise de medic in infectiile bacteriene. Nu le folositi in cazul bolilor provocate de virusi precum raceala si gripa, caci nu vor da rezultate. Notati, noua din zece dureri esofagiene sunt cauzate de virusi, transmit autoritatile de sanatate publica.

Prudenta fata de antibiotice – utilizarea lor excesiva le face ineficiente tocmai atunci cand avem nevoie

Utilizand inutil antibioticele, le compromitem eficacitatea tocmai atunci cand avem nevoie, adica in infectiile bacteriene. Antibioticele trebuie utilizate numai atunci cand este nevoie, deoarece utilizarea lor excesiva poate face bacteriile rezistente la antibiotice.

Luand antibiotice cand nu sunt necesare, nu va este de nici un ajutor. De exemplu, antibioticele nu sunt eficiente in cazul infectiilor cauzate de virusi, precum racelile sau gripele obisnuite. in majoritatea cazurilor sistemul imunitar ar trebui sa poata combate eficient infectiile simple. Administrarea de antibiotice nu va ajuta la vindecare sau la prevenirea raspandirii virusilor la alte persoane. Numai medicul poate pune un diagnostic si poate decide daca aveti sau nu nevoie de tratament cu antibiotice. Deci, cereti intotdeauna parerea medicului inainte de administrarea antibioticelor.

Vorba lunga… trei sfaturi scurte legate de antibiotice

– Luati antibiotice doar atunci cand v-au fost prescrise de medic; asigurati-va ca si familia dumneavoastra procedeaza la fel.
– Efectuati tratamentul complet, chiar daca va simtiti mai bine dupa primele doze.
– Nu luati antibiotice „dupa ureche” si nu recomandati altor persoane reteta ce prescrisa pentru dumneavoastra.

Antibiotice – sase principii dupa care ar trebui sa se ghideze parintii

1. Antibioticele sunt medicamente vitale
Folosirea prudenta a antibioticelor este cea mai buna modalitate de a le pastra eficienta impotriva viitoarelor infectii bacteriene.

2. Antibioticele trateaza doar infectiile bacteriene
in cazul in care copilul dumneavoastra capata o infectie virala, o raceala de exemplu, adresati-va medicului sau farmacistului in legatura cu combaterea simptomelor. Aceasta poate include medicamente fara reteta, un umectant sau lichide calde.

3. Unele infectii ale urechii nu necesita antibiotice
Medicul va determina ce fel de infectie are copilul dumneavoastra la ureche si daca sunt indicate antibioticele. Medicul poate actiona conform ghidurilor de practica actuale, asteptand cateva zile inainte de prescrierea antibioticelor, intrucat copilul se poate simti mai bine chiar fara antibiotice.

4. Cele mai multe dureri in gat nu necesita antibiotice
Doar unul din cinci copii consultati de medic pentru durere in gat prezinta o infectie streptococica ce trebuie tratata cu antibiotic. Numai medicul poate confirma o faringita streptococica, printr-un test specific.

5. Mucusul de culoare verde nu indica nevoia de antibiotice
Cand sistemul imunitar lupta cu o infectie, mucusul isi poate schimba culoarea, chiar spre verde. Acest lucru este normal si nu indica nevoia de antibiotice pentru copilul dumneavoastra.

6. Exista riscuri asociate oricarei prescriptii de medicamente
Aceste pastile – antibiotice pot avea efecte adverse, variind de la un deranjament stomacal la o reactie alergica grava. inainte de a prescrie un antibiotic, medicul copilului dumneavoastra va evalua riscurile si beneficiile, se arata intr-un material difuzat de autoritatile de sanatate publica.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.