Pesta porcina – este sau nu periculoasa pentru om?

1

Pesta porcina a ajuns in atentia populatiei dupa ce s-a mediatizat informatii despre flagelul greu de ignorat din Romania si in estul Europei.

Ce este pesta porcina africana?

Ce este pesta porcina africana, cum se raspandeste, cum poate fi prevenita, daca exista sau nu un vaccin pentru ea si daca se transmite la om, fie prin contact direct, fie prin consumul de carne de porc contaminata?

Un virus provoaca pesta porcina. Acesta se transmite prin contact direct intre animale sau, indirect, prin hranirea animalelor cu produse care provin de la animale infectate, dar si prin muscatura unei specii de capusa, care a muscat un animal bolnav. Contaminarea se poate produce si prin intermediul hainelor, ustensilelor si furajelor infestate.

Virusul pestei porcine este foarte rezistent si poate supravietui pana la 10 zile in fecalele animalelor infectate. In produsele din carne de porc virusul rezista si trei pana la sase luni, daca nu sunt prelucrate termic corespunzator si in carnea congelata poate rezita chiar ani de zile.

Pesta porcina africana – simptome

Simptomele lipsesc in periada contaminarii, ceea ce face sa fie imposibila diagnosticarea. Simptomele apar abia in perioada acuta, cand este prea tarziu sa se mai poata aplica un tratament si pentru a preveni moartea animalelor.

Simpomele pestei porcine includ:

  • moarte subita a animalelor, fara motive aparente
  • febra ridicata (40-42 de grade)
  • voma, diaree, scurgeri din ochi
  • inrosirea pielii (se observa doar la animalele cu piele deschisa la culoare) mai ales in zona pieptului, abdomenului, varful cozii si varfurile urechilor
  • animalele mor in cel mult 20 de zile de la contactarea virusului

Pesta porcina africana: cum poate fi prevenita

Prevenirea se face prin mentinrea unui nivel strict de biosecuritate, evitarea contactului cu animalele bolnave sau posibil purtatoare de virus si cu alte surse (nutreturi, resturi animale si vegetale, unelte) de risc.

NU exita vaccin pentru virusul pestei prcine africane. Virsul pestei porcine are o perioada de incubasie cuprinsa intre 3 si 15 zile.

Se transmite la om pesta porcina?

Virusul pestei porcine africane nu se transmite la om si nu reprezinta un pericol pentru sanatatea umana, chiar daca se consuma carne contaminata.

Share.