Peste 75% din medicii din mediul rural pierd sporurile, potrivit unui proiect al MS

0

338_articolPeste 75% dintre medicii din mediul rural care primesc sporuri le vor pierde în cazul în care va intra în vigoare un proiect al Ministerului Sănătăţii (MS) privind criteriile de acordare a acestora pentru această categorie de medici, a declarat joi într-o conferinţă de presă, şeful de Departamentului de medicină rurală din Societatea Naţional de Medicină a Familie (SNMF), Sandra Alexiu.

‘Societatea Naţional de Medicină a Familie a luat act de intenţia Ministerului Sănătăţii şi a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) de a modifica radical criteriile de încadrare a cabinetelor medicale aflate în mediul rural. Această modificare este făcută cu intenţia de a reduce accesul pacienţilor la servicii medicale şi de a renunţa la sprijinirea cabinetelor din mediul rural prin reducerea abruptă a finanţării’, a afirmat Alexiu.

Ea a spus că SNMF şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) vor solicita MS şi CNAS să retragă proiectul de modificarea criteriilor de încadrarea a cabinetelor medicilor aflate în mediul rural şi să menţină actuala grilă de criterii pentru anul 2011, iar pentru 2012 să realizeze ‘o grilă de criterii realiste’ cu ajutorul medicilor practicieni adaptate la realităţile din România.

Reprezentanta SNMF a susţinut că medicii de familie din mediul rural se confruntă cu foarte multe probleme unele dintre acestea fiind condiţiile grele în ceea ce priveşte infrastructura în localităţile rurale.

‘Nu ne explicăm de ce proiectul MS a ales criterii abracadabrante, localităţi mai lungi de 20 de kilometri, deşi nici oraşele nu au asemenea lungimi, distanţe până la o structură de urgenţă mai mare de 60 de kilometri, deşi majoritatea judeţelor au lungimi mai mici de 60 de kilometri’, a arătat Alexiu.

În opinia sa, intrarea în vigoare a unui asemenea proiect ar însemna plecare medicilor din rural în urban şi din România în alte ţări.
‘SNMF şi FNPMF îşi exprimă dorinţa revizuirii reale de încadrare a criteriilor de încadrare, motivate prin studii care există inclusiv în România şi analizarea lor cu seriozitate, fără a mai sacrifica din nou populaţia şi medicii.

Dacă dorinţa noastră de dialog şi de respectarea a politicilor ministerului nu este agreăm, repercursiunile asupra sistemului vor fi tragice iar costurilor vor fi suportate tot de pacienţi’, a spus Alexiu.

În România, cabinetele de medicina familiei sunt localizate în procent de 59% în mediul urban şi 41% în rural. În 2009, erau în România 12.009 medici de familie, din care 7.563 îşi desfăşoară activitate în mediul urban şi 4.446 în mediul rural. În procente, 23,8% dintre medicii din România sunt medici de familie, iar dintre aceştia 63% îşi desfăşoară activitatea în mediul urban, iar 37% în mediul rural.

Un proiect de modificare a ordinului 163/2008 privind criteriile de încadrarea a cabinetelor medicale aflate în mediul rural a fost postat pe site-ul CNAS.

Sursa: AGERPRES

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.