Petele din psoriazis - cum pot fi atenuate? - VIDEO

Petele din psoriazis, atenuate de consumul de carne de curcan (VIDEO)

2

Începând din 1 aprilie, timp de trei luni, pacienții care suferă de psoriazis pot beneficia, în Timișoara, de consultații gratuite, de luni până vineri, între orele 10-16. Dermatologia, psihologia și nutriția sunt specialitățile în care pacienții cu psoriazis pot fi programați sunând la telefonul 0720.977.816.

„Psoriazisul este o boală de piele încadrată în dermatozele eritemato-scamoase. Asta înseamnă că bolnavul prezintă niște plăgi roșii pe piele, acoperite cu scuame. Scuamele sunt un fel de mătreață, care poate să fie foarte groasă, până la a avea aspect de crustă, care se descuamează, care lasă o dâră în urma bolnavului, pe haine, pe costume, poate fi localizată în păr, poate fi localizată pe piele, poate fi localizată la unghii, din ceea ce se vede. Și din ceea ce nu se vede, sunt co-morbidități pe care le antrenează psoriazisul, între care cea mai de temut este astropatia psoriazică, care poate deveni o boală invalidantă și, până la urmă, chiar mutilantă și care poate afecta drastic calitatea vieții bolnavului”, afirmă dr. Patricia Cristodor, dermatolog.

Psoriazis

”Diagnosticul de psoriazis se poate pune cu ușurință clinic, chiar și un student știe să pună diagnosticul, este vorba de trei semne pe care le poți face oriunde și oricând. E vorba de erupția respectivă, pe care v-am descris-o vizual, pe care, dacă se face o zgâriere, lasă niște urme ca într-o lumânare de ceară – se cheamă semnul lumânării de spermanțet -,  mai este un semn – auspitz- leziunea chiuretată sau scărpinată, produce niște picături de sânge ca o rouă, și semnul așa numit Koebner, care se traduce în apariția unei leziuni de tip psoriazis pe un traumatism liniar , care se face accidental, cu ocazia unei operații sau a unei zgârieturi pe pielea aparent sănătoase. Psoriazisul este o afecțiune foarte complexă și, până în momentul de față, nu există o singură cauză care să se poată incrimina. Se știe exact că există gene implicate în patogenia psoriazisului,dar aceste gene pot să fie active sau nu, în funcție de felul de trai al bolnavului, de mediul în care trăiește, există cauze imunologice foarte bine documentate, există factori nutriționali care pot să întrețină sau să agraveze psoriazisul și se știe despre consumul de alcool că ar fi unul dintre aceștia, există și factori nervoși, se știe că psoriazisul poate să fie declanșat de evenimente deosebit de stresante, cum ar fi un deces, un accident, un șomaj. S-a făcut la un moment dat un studiu, profesorul Feier Virgil, profesorul meu, ne povestea despre faptul că un consum regulat timp de o lună de carne de curcan ar putea duce la dispariția erupției de psoriazis, de unde reiese rolul foarte important al alimentației. Tratamentul este – de vreme ce boala este pe viață – tratamentul poate să fie pe viață, dar nu neapărat permanent. Deci este povestea cu glonțul de pe țeavă: știi că la un moment dat poate apărea inamicul, stai cu arma încărcată. Pentru formele severe de psoriazis, tratamentul modern este cu niște produse care vizează modificarea reacției imunologice a organismului, care sunt destul de costisitoare și care ar trebui efectuate toată viața. În schimb, și eficiența este mai ridicată cu aceste tratamente decât la cele folosite până acum”, spune dr. Patricia Cristodor, dermatolog.

Psoriazis

În cazul bolnavilor de psoriazis, „cred că cel mai bine ar prinde ajutorul familiei și al persoanelor apropiate, al colegilor de servici, ca să spun. Câteodată stăm la servici mai mult decât acasă și dacă colectivul ne acceptă și ne simțim bine, atunci începem și noi să ne acceptăm. Deci, familia și colegii, prietenii apropiați, aici ar fi suportul de bază al unui pacient”, consideră Rozalina Lăpădatu, președinte al Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune.

autor: DELIA SESCU BARBU

GALERIE FOTO:

Share.

2 Comments

  1. Pingback: Petele din psoriazis, atenuate de consumul de carne de curcan (VIDEO) | Asociatia Medicilor de Familie Mures

  2. Buna ziua. Eu am avut psoriazis iar mama s-a adresat Părintelui staret Ioil Corbu/ Falticeni de la Mănăstirea Leucusesti iar parintele cu ajutorul sfintelor rugaciuni, la doar o zi dupa discutie, a reusit sa faca reala vindecarea mea. Practic cu ajutorul rugaciunilor catre Bunul Dumnezeu am reusit sa ma vindec de aceasta grea boala. Contactati Parintele, mergeti la manastirea sa si vei vedea ca veti fi ajutati daca aveti incredere. Doamne ajuta!

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.