Petitie online privind schimbarea modului de repartitie a stagiilor pentru medicii rezidenti

Petitie online privind schimbarea modului de repartitie a stagiilor pentru medicii rezidenti

1

”Domnule Prim Ministru, Domnule Ministru al Sanatatii!” O petitie online privind schimbarea modului de repartitie a stagiilor pentru medicii rezidenti, initiata acum cateva zile, a strans deja peste 300 de semnaturi. In petitie este criticata ineficienta actualei modalitati de repartitie a noilor stagii pentru medicii rezidenti si este propusa o solutie.

Oficialii sunt invitati sa vada cu ochii lor situatia de la Directia de Resurse Umane si Certificare a Ministerului Sanatatii, cu sediul in strada George Vraca nr. 9, program de lucru cu publicul intre 11.30-15.30, de luni pana joi. Este vorba, aici, despre o ”lipsa de eficienta”, ceea ce genereaza o ”nemultumire generala”: ”In special, la fiecare sfarsit de trimestru, aici se inscriu pe liste zeci de rezidenti, cu mult timp inainte de inceperea programului, dintre care ajung sa obtina un nou stagiu intr-o singura zi numai o mica parte dintre ei, medici rezidenti la prima sau a doua specializare. Asadar speram sa dati curs solicitarii noastre”.

Despre ce este vorba? ”Va solicitam schimbarea de urgenta a acestui sistem care a dus de-a lungul anilor la acumularea de crescanda nemultumire, prin implementarea cat mai rapida a unui program computerizat cu ajutorul caruia fiecare rezident sa poata alege urmatorul stagiu dintr-un cont personal, de pe propriul calculator, in mod civilizat”, afirmă initiatorii acestei petitii online, vizandu-i pe medicii rezidenti.

Cum trebuie sa astepte medicii rezidenti ”pogorarea Parafei”

HotNews explica faptul ca, de-a lungul anilor de rezidentiat, fiecare tanar medic roman urmeaza mai multe stagii, in functie de specialitatea pe care si-a ales-o, ins de fiecare data medicii rezidenti sunt obligati sa faca un drum special pana la Directia de Resurse Umane a Ministerului Sanatatii: ”Acolo trebuie sa astepte cuminte si umil pogorarea Parafei, stampila fara de care nu poate incepe noul stagiu de pregatire. Angajatii alocati de Ministerul Sanatatii sa asiste miile de rezidenti romani sunt doar trei. Tinerii medici fac liste de asteptare. Se dau numere de ordine. Sunt zile in care pe lista de asteptare sunt chiar 100 de rezidenti. Se asteapta si cinci ore pe zi in holul mizerabil cu trei scaune proletare. Dar nu reusesc sa intre mai mult de 50 de medici. Daca n-ai avut noroc, te intorci dimineata urmatoare”. Citeste aici o relatare extrem de plastica a situatiei.

Nicolae Banicioiu, ganduri de bine pentru medicii rezidenti

Opinia ministrul Sanatatii, Nicolae Bănicioiu, despre medicii rezidenti este urmatoarea: ”Sunt medic tanar si stiu cat de important este pentru un medic tanar respectul pe care il primeste din partea autoritatilor si ii asigur pe viitorii medici, pe tinerii profesionisti din sistem, dar si pe toti medicii, ca vom cauta si gasi cat mai repede solutii pentru ca medicii sunt un element esential pentru insanatosirea sistemului de sanatate din Romania”. Dupa cum se vede, este o distanta colosala intre aceasta declaratie si situatia in care se gasesc medicii rezidenti.

Share.

1 Comment

  1. Cel mai bun lucru pe care l-ar putea face domnul ministru,este sa desfiinteze examenul de rezidentiat! Bine ca cei de la stomatologie si farmacie nu au nevoie de rezidentiat,dar avem noi cei de la medicina generala! Unde e mai mare nevoie de medici! Si cei care 6ani invata extrem de mult !!!

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.