Petitie online - teste pentru depistarea virusurilor hepatitice

Petitie online – teste pentru depistarea virusurilor hepatitice

0

Apel public, transpus intr-o petitie online, catre MS si CNAS, dar si catre Guvern si Presedintie, pentru introducerea testelor pentru depistarea virusurilor hepatitice B, C si Delta in pachetul de baza din Sanatate!

Petitie online: “Vieti salvate prin pasi mai simpli – Testele de depistare”

“Vieti salvate prin pasi mai simpli – Testele de depistare” se intituleaza aceasta petitie online, initiata de Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania, care cere ca testele de depistare a hepatitelor virale trebuie sa fie in Pachetul de baza la indicatia medicului de familie.

“Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania face un apel public catre Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pentru introducerea, in cel mai scurt timp, a testelor pentru depistarea virusurilor hepatitice B, C si Delta in Pachetul de Baza, pe lista analizelor ce pot fi prescrise de catre medicul de familie”, incepe aceasta petitie online.

In acest moment, doar femeile insarcinate au acest drept, insa lista celor care ar trebui sa beneficieze gratuit de markerii virali, prin trimitere directa de la medicul de familie ar trebui sa se extinda la toate categoriile de risc recunoscute de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii si Societattile Medicale Profesionale nationale si internationale, se precizeaza in aceasta petitie online.

Petitie online, semnal de alarma! Peste 50% dintre pacienti nu stiu ca sunt infectati

Conform statisticilor, in Romania exista aproximativ doua milioane de cetateni afectati de virusurile hepatitice B si C sau B plus Delta. Din estimarile specialistilor peste 50% dintre pacienti nu stiu ca sunt infectati. in fiecare an, in Romania sunt descoperite sute de cazuri noi.

Primul pas catre o societate sanatoasa este un diagnostic precoce pentru o gestionare timpurie a bolii, spun cei de la Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania. Pentru ca este o boala “tacuta”, nu de putine ori o persoana afla ca are hepatita cand aceasta este intr-o stare destul de avansata (ciroza hepatica). De cele mai multe ori, vestea este aflata cu ocazia unor analize de rutina sau chiar intamplator. Din acest moment, calitatea vietii pacientului este profund afectata, iar impactul asupra societatii este major.

“Avand in vedere toate acestea, Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania va cere sprijinul tuturor pentru a semna aceasta petitie si a trage un semnal de alarma, intrucat avem nevoie de cresterea gradului de depistare si de salvarea cat mai multor vieti care alfel se pierd fara a stii ca printr-un diagnostic timpuriu pot sa aiba o sansa la monitorizare corecta, o terapie adecvata si chiar vindecare”, transmite asociatia amintita in aceasta petitie online.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.