Petitie pentru echivalarea asistentelor medicale absolvente de postliceala

0

Federatia “Solidaritatea Saitara” din Romania lanseaza invitatia publica, adresata tuturor asistentelor medicale, de a semna o petitie pentru sustinerea echivalarii.

Prin echivalare se intelege dreptul asistentelor medicale absolvente de postliceala la completarea studiilor pentru a ajunge la nivelul studiilor superioare, conform procedurii precizata in documentul cadru, respectiv ECHIVALAREA creditelor si a competentelor deja detinute si dreptul la completarea studiilor prin intermediul unui program de formare universitara.

Prin intermediul Petitiei semnatarii acesteia solicita urmatoarele:

  • Recunoasterea creditelor dobandite in invatamantul postliceal;
  • Recunoasterea competentelor dobandite prin alte tipuri de formare, in urma experientei profesionale si informal ale asistentelor medicale absolvente de postliceala;
  • Dreptul asistentelor medicale absolvente de postliceala de a-si completa studiile, respectiv competentele, prin intermediul unui program universitar de formare.
  • Introducerea Echivalarii in Strategia Nationala de Sanatate 2014-2020 si finantarea formarii necesare completarii studiilor/competentelor prin intermediul fondurilor europene sau de la bugetul de stat.
  • Introducerea „echivalarii salariale” a asistentelor medicale absolvente de postliceala cu asistentele medicale absolvente de studii superioare pentru o perioada de gratie de 5 ani/Eliminarea rupturii dintre salarizarea asistentelor medicale absolvente de postliceala si asistentele medicale absolvente de facultate, conform documentelor deja transmise catre institutia dvs.

Solicitarile Federatiei vizeaza doar asistentele medicale absolvente de postliceala care diploma de bacalaureat.

In urma demersurilor Federatiei „Solidaritatea Sanitara” un grup de parlamentari a raspuns solicitarilor noastre, initiind un prim demers legislativ pe aceasta tema.

Proiectul legislativ in discutie poate fi gasit aici. Puteti afla care este stadiul demersurilor noastre in privinta modificarii Legii nr. 1/2011 in Parlament (astfel incat sa nu mai fie impiedicata introducerea echivalarii), va recomandam cititi fisa propunerii legislative pe care-o puteti gasi aici: http://www.senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=19718.

Proiectul de lege a intrat pe agenda Camerei Deputatilor, trebuind sa intre in dezbatere pana cel tarziu in data de 21.XI.2016, asa cum puteti vedea aici: http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=15886

Pentru a semna petitia accesati linkul: http://solidaritatea-sanitara.ro/petitie/

Share.

Leave A Reply