Picatura de viata – Campanie de promovare a donarii de sange

1

Asociatia Studenteasca AMiCUS activeaza pe teritoriul Romaniei inca din anul 1993. Scopurile de atunci ghideaza si astazi activitatea AMiCUS: intarirea relatiilor interumane fundamentate pe valorile moralei crestine si pe promovarea unor principii de viata sanatoase pentru trup, minte si suflet. Campania are drept scop cresterea rezervelor de sange ale Centrului Regional de Transfuzii Timisoara in contextul in care Romania se confrunta in prezent cu un deficit major de sange, donatorii asigurand un procent de doar 66% din totalul necesar.

Faptul ca asociatia si-a atins scopurile stau astazi marturie proiectele desfasurate timp de peste 20 ani: seminare pentru studenti, proiecte de voluntariat in domeniul social, activitati de promovare a sanatatii si a principiilor de viata sanatoase si actiuni culturale, bucurandu-se de sprijinul si buna colaborare cu intitutiile universitare si autoritatile locale.

Scopul proiectului: Dezvoltarea unei atitudini pozitiv-active fata de donarea de sange in randul cetatenilor din orasul Timisoara.

Romania se situeaza in intervalul 15-17 donatori de sange la mia de locuitori

In comparatie cu situatia din restul tarilor europene, unde numarul de donatori este cuprins intre 40-80 la mia de locuitori, Romania se situeaza in intervalul 15-17 donatori la mia de locuitori. La o singura operatie de transplant hepatic pot fi folosite peste 40 de unitati de sange, iar nevoia de trasfuzie se impune in cazuri dintre cele mai variate: accidentele rutiere, accidentele de munca, interventiile chirurgicale mari, bolile sanguine sau afectiunile gastrice.

Campania va fi sutinuta de un exemplu de umanitate oferit de peste 100 de tineri, membrii ai Asociatiei studentesti AMiCUS si TDSA care vor dona sange.

Obiectivele proiectului:

  • organizarea campaniei de informare si promovare a donarii de sange atat la nivel local, cat si national, prin materiale distribuite in mediul online, prin comunicate de presa, spot-uri radio-tv, distribuire de flyere;
  • constientizarea populatiei din Timisoara de nevoia acuta de sange pentru trasfuzii pe care o resimte atat sistemul medical din oras, cat si din tara;
  • implementarea campaniei de promovare a donarii de sange la care vor participa tinerii, membrii ai Asociatiei Studentesti AMiCUS Timisoara si TDSA care vor dona efectiv sange.

Desfasurarea proiectului “Picatura de viata” – Campanie de promovare a donarii de sange:

  • 3-10 martie 2017: contactarea autoritatilor locale si incheierea de parteneriate in vederea derularii campaniei de promovare a donarii de sange “PICATURA DE VIATA!”
  • 10-18 martie: desfasurarea campaniei de promovare a proiectului “PICATURA DE VIATA!” in mediul online. Astfel vor fi realizate atat un site, cat si o pagina de facebook, unde doritorii vor gasi informatii cu privire la pasii necesari pentru actiunea de donare, conditiile in care se poate face donarea, beneficiile donarii, clipuri de promovare, precum si o serie de materiale video informative, aratand nevoia de implicare in actul periodic de donare de sange.
  • 18 Martie: pe parcursul campaniei peste 100 de tineri vor dona la Centrul Regional de Transfuzie Timisoara. Cei programati pe lista alcatuita vor lasa un numar de telefon la care vor fi contactati, in ziua premergatoare donarii, de catre personalul Centrului Regional de Transfuzie.

Partenerii proiectului:

  • Ministerul Sanatatii
  • Centrul de Transfuzii Timisoara
  • Institutul National de Transfuzie Sanguina
  • Timisoara Dental Students Association (TDSA)
Share.