Plan ambitios: din 2015, screening auditiv la toti copiii nou-nascuti

0

Incepand cu anul 2015, toti copiii nou-nascuti vor beneficia de testare audiometrica! Acesta este planul Ministerului Sanatatii, realizabil cu ajutorul fondurilor europene. Extinderea screeningului pentru depistarea precoce a deficientelor de auz la nou-nascuti la nivel national va duce la testari in cazul a circa 200.000 de nou-nascuti. Ministrul Nicolae Banicioiu a venit cu precizari.

Proiect european pentru screening auditiv: testarea – extinsa de la 17 maternitati la nu mai putin de 150!

Daca, la nivelul anului trecut, testarea pentru depistarea surditatii la nou-nascuti se desfașura in cadrul a 17 maternitati din tara care dispuneau de conditiile necesare, intentia era ca, din acest an, procedurile de testare sa se extinda in toate maternitatile.

“Pentru dezvoltarea copilului este deosebit de important ca surditatea sa fie depistata cat mai devreme pentru a asigura in timp util tratamentul adecvat. Screeningul auzului la nou-nascuti este singura metoda prin care se poate depista activ hipoacuzia chiar din prima luna de viata. Din aceasta cauza am hotarat ca, incepand cu anul 2015, sa asiguram procedurile de screening in toate maternitatile și pentru toti copiii nou nascuti. Instruirea personalului medical, dar și dotarea tuturor celor 150 maternitati de pe teritoriul Romaniei cu aparatura de screening auditiv la nou-nascuti se vor face din fonduri europene. In acest sens am demarat deja un proiect european”, a declarat la finele anului trecut Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii.

Nicolae Banicioiu: este foarte importanta pentru ca se pot depista din timp deficientele la nou-nascuti

In urma cu cateva zile, Romania Tv aborda acelasi subiect – extinderea screeningului pentru depistarea precoce a deficientelor de auz la nou-nascuti.

“Au fost propuneri ale ONG-urilor si ale specialistilor pentru un astfel de program naţional. Cauzele sunt foarte justificate pentru a crea un astfel de program. Este vorba de copiii nou-nascuti, aproximativ 200.000 de copii nou-nascuti, care vor intra in fiecare an in aceasta testare de hipoacuzie la nou-nascuţi. O astfel de testare este foarte importanta pentru ca se pot depista din timp deficientele si pot fi mult mai bine indrumati spre un tratament mult mai usor pentru cei care prezinta astfel de afectiuni, decat daca ar fi descoperit mult mai tarziu, cand costurile ar fi mult mai mari, iar viata pacientului ar fi mult mai ingreunata”, a declarat, la Romania TV, Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii.

“Proiectul care s-a desfasurat anul trecut nu a fost suficient. A fost doar un pas, iar acum vrem sa il extindem la tot ce inseamna maternitate in Romania. E o chestiune care se practica in toate tarile civilizate din Uniunea Europeana”, a adaugat ministrul.

Copiii nou-nascuti care nu vor trece testele de screening vor fi indrumati apoi catre unitatile sanitare de specialitate pentru continuarea investigatiilor audiologice. Mentionam ca, tratamentul pentru deficienta de auz este asigurat, de asemenea, gratuit in cadrul programelor gestionate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.