Plante de primavara terapeutice

0

951_articolPrimăvara vine odată cu primele flori ale anotimpului: ghioceii. Frunzele, tulpinile şi florile de ghiocei bine uscate au şi numeroase calităţi terapeutice.

Pentru uz intern, ghioceii se folosesc sub formă de decoct (două-trei căni pe zi). Ceaiul are efect antispastic şi relaxant, fiind indicaţi în caz de spasme musculare, dureri reumatice şi chiar dureri de cap.  În neurologie sunt utili pentru tratarea unor maladii de tipul demenţei senile şi epilepsiei. Dacă vrei să beneficiezi de calităţile terapeutice ale ghioceilor şi să prepari în casă o infuzie sau o tinctură, trebuie să usuci foarte bine înainte florile şi bulbii.

Deasemenea calmează durerile reumatice. Astfel, florile de ghiocei se pot pune în apa în care faci baie pentru a calma durerile reumatice.

Infuzia de flori de ghiocei se poate folosi şi extern  împotriva durerilor provocate de varice.

Decoctul din ghiocei e folosit ca leac in cazul unor afecţiuni genitale.

Compresele cu infuzie din ghiocei se folosesc împotriva petelor care, odată cu înaintarea în vârstă, se formează pe piele. Infuzia se aplică pe piele şi are un efect calmant. Mai mult, împiedică apariţia petelor şi îndepărtează pistruii.

În schimb, foarte important, este să nu se consume bulbul ghiocelului în stare proaspătă, deoarec este toxic.

Narcisele sunt alte plante de primăvara care ne pot ajuta sănătatea. Decoctul de narcise relaxează. Dacă ai avut o zi grea la serviciu sau ai foarte multe probleme pe cap, te poţi relaxa punând câte o picătură de ulei sau decoct de narcisă în apa în care faci baie.

Desemenea viorele ne ajută să scăpăm de mătreaţă. Clăteşte-ţi părul de două- trei ori pe săptămână cu un amestec preparat din 30 g de flori şi frunze de viorele fierte într-o jumătate de litru de apă.

Uleiul de zambile ajută la eliberarea tensiunii din muşchii faciali, ai gâtului şi ai umerilor. Şi rădăcinile acestor flori uscate şi pisate au efect calmant.

Sursa: Televiziunea Medicala

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.