Pleci pe munte? Nu uita toate astea

0

O vacanta la munte se poate incheia la spital sau… Nu subestima muntele, el nu iarta – ia vieti! Iata ce trebuie sa stiti pentru a nu avea probleme.

Pe munte, pericol de hipotermie si degeraturi

Pe munte, este foarte important ca imbracamintea sa fie neaparat adaptata sezonului rece. Principalul pericol in timpul iernii il reprezinta hipotermia (scadere accentuata a temperaturii corpului, mult sub cea normala) care adesea este cauzata de umezeala si/sau vant, Serviciului Public Salvamont Sibiu – care a alcatuit un set de reguli pentru uzul turistilor – recomandam imbracaminte din tesaturi impermeabilizate (tip Gore-Tex) si rezistente la vant (tip wind stopper).

Incaltamintea, in acest sezon, pe munte? Bocanci tip gheata, pentru protejarea gleznei, impermeabili, cu talpa aderenta, cu striatii proeminente si captusiti. Nu bocanci de vara!

Luati cat mai multe perechi de haine. Hainele ude trebuie schimbate si uscate in cel mai scurt timp. Atentie — extremitatile corpului (maini, cap, nas, urechi, picioare) sunt cele mai expuse la degeraturi, motiv pentru care se recomanda folosirea de manusi impermeabile, sosete groase, caciuli groase, masca pentru fata si orice alte articole.

Sfat pe munte: nu mancati zapada in loc de lichide

Alimentatia trebuie fie consistenta, bazata pe elemente nutritive si chiar grasimi. Iarna, efortul pentru deplasare este mult mai mare decat in alte anotimpuri, de asemenea, pentru mentinerea temperaturii corpului este necesar un aport de calorii in alimentatie. Trebuie sa existe o rezerva de hrana consistenta si dulciuri. Deshidratarea este un factor care apare frecvent si in sezonul rece din cauza vantului uscat sau efortului depus, in acest sens recomandandu-va consumul de lichide. Acestea, de preferat ceai fierbinte, trebuie tinute in recipiente termo-izolate. Nu mancati zapada in loc de lichide, in cazuri extreme aceasta trebuie transformata in apa prin fierbere.

Cateva dotari, pe munte. Ai mila de picioarele tale!

N-ar fi rau sa va procurati o folie de supravietuire — poate fi gasita in farmacii la un pret mic si poate salva vieti. Nu plecati la drum fara rucsac, in care sa poata fi depozitate alimente, lichide, haine si alte obiecte necesare. Va trebuie ochelari adecvati care sa protejeze ochii si vederea de razele UV, ninsoare, vant. Soarele produce radiatii ultraviolete care pot distruge retina si corneea. Lumina reflectata in zapada poate mari cantitatea de radiatii ultraviolete, astfel ca cei care merg la schi, pe munte, fara ochelari de soare, risca sa se aleaga cu arsuri la nivelul corneei, din cauza luminii care se reflecta de pe zapada. Se poate ajunge la orbire temporara sau, in situatii mai grave, chiar la orbire definitiva. Va trebuie si o trusa de prim ajutor, care sa contina cel putin: fasa, bandaje, plasture, vata, garou. in cazul in care nu detineti o trusa de prim ajutor, este totusi recomandat un set de plasturi, pentru eventuale rani la picior cauzate de bocanci.

Share.

Leave A Reply