Pleurezia - cauze, simptome, tratament (VIDEO)

Pleurezia – cauze, simptome, tratament (VIDEO)

0

Bolile cardiace, respiratorii cronice, bolile de tip hepatic, renal se asociaza uneori cu pleurezie, adica apa la plamani. Pleurezia presupune acumularea in exces a unui lichid in cavitatea pleurala.

Cuprins:

  1. Generalitati
  2. Video
  3. Cauze
  4. Simptome
  5. Tratament

Pleurezia – cauze

Plamanul este infasurat in doua foite, una in intimitatea lui directa si una care este lipita de peretele toracic. Intre aceste doua foite exista un spatiu in care gasim pana la 25 de mililitri de lichid care impiedica frecarea celor doua foite. Atunci cand cineva se imbolnaveste se acumuleaza mult mai multa apa in exces, de la 200 de mililitri in sus. Apa se acumuleaza lent. Dureaza poate o luna pana se aculumeaza un litru suficient cat sa apara simptomele clasice ale pleureziei.

Cauzele sunt pneumonia bacteriana, virala. Partea buna este ca daca se intampla, tratamentul bolii de tip infectios rezolva fara alte interventii si apa la plamani. Cea mai frecventa cauza a pleureziei pana la 35 de ani este tuberculoza, dupa 35 de ani este cancerul pulmonar.

Mai sunt si cauze extratoracice care pot da pleurezie. Orice organ care devine insuficient poate la un moment dat, din cauza, acumularii de apa in exces in corp sa dreneze apa in pleura. O ciroza hepatica, o pancreatita cronica, un chist pancreatic, insuficenta renala poate sa dea asa ceva, boli extratoracice care folosesc cavitatea pleurala ca si supapa. Acolo se duce o parte din congestia acumulata in exces care, daca este tratata boala respectiva dispare si ea.

Pleurezia – simptome

Simptomele depind de boala care cauzeaza pleurezia propriu-zisa, insa, cel mai frecvent, pacientii acuza o stare de oboseala la efort.

Daca pacientul are pneumonie, sunt toate simptomele pneumoniei. Multe pleurezii sunt putin simptomatice, cel mai important simptom este oboseala la efort, deoarece plamanul este strans pe apa care s-a acumulat in pleura.

Cateodata apare durerea in special in pleurezia data de cancer. Apoi, apar semnele bolilor care dau apa la plamani. Ele sunt simptome lente, insidioase si nu sunt percepute imediat atunci cand boala este cronica si omul ajunge la medic si doar daca face radiografie sau ecografie poate sa constate ca are si apa la plamani.

Pleurezia – tratament

Apa trebuie scoasa, este o procedura simpla, drenajul pleural este tratamentul cel mai important. Uneori, daca se trateaza bine insuficienta cardiaca nu mai este nevoie sa se dreneze apa.

Daca in pneumonia asociata apei la plamani este mica, pneumonia tratata rezolva si apa la plamani. Apoi, se trateaza fiecare boala asociata. Uneori, in cancer se baga un tub care vizualizeaza pleura si se ia si biopsie. E un proces si de diagnostic si de terapie chiar daca nu se vindeca.

La cei care au pleurezie data de pneumonie apare puroi in pleura. Uneori, apare apa si aer in pleura, se numeste hidropneumotorax. Cateodata, cand se sparge o bula mai mare si intra mult aer in pleura apare oboseala atat de accentuata incat pacientul ajunge la urgenta si trebuie sa i se puna un tub de dren cu care sa se traga afara imediat. Aceasta este o complicatie importanta si severa.

Daca este cancer, pleura trebuie scoasa. Complicatiile care apar la pleurezia tuberculoasa sunt lipirea celor doua foite, se numeste pahipleurita. Cand este pahipleurita extinsa trebuie indepartata bucata de pleura distrusa, nefunctionala.

Alimentatia sanatoasa, miscarea zilnica, controale periodice si tratarea bolilor care pot sa dea pleurezie sunt cateva din recomandarile medicilor.

autor: Liana Gorun

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.