“Plicul” din Sanatate duce la “efecte adverse” la medicamente!

0

Guvernul sa faca reforma, nu sa mute responsabilitatea finantarii sistemului de sanatate pe umerii altora! Producatorii de medicamente generice sunt impotriva “plicului” din Sanatate – vezi de ce!

“Guvernul trebuie sa renunte la practica de a muta responsabilitatea finantarii sistemului de sanatate pe umerii altora: pentru cheltuielile cu medicamentele, platesc producatorii prin taxa clawback; pentru completarea veniturilor insuficiente ale personalului medical, vrem acum sa plateasca pacientii, a declarat Dragos Damian, presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania, organism ai carui membri au capacitati de productie in Bucuresti, Baia Mare, Cluj Napoca, Targu Mures, Constanta si Timisoara, unde se produc peste 1.500 de medicamente generice, acoperind toate clasele terapeutice, de la produse antireumatice si antialergice, pana la produse oncologice de inalta clasa.

“Plicul” din Sanatate va spori povara financiara, si mai mult, pentru pacient

APMGR cere Guvernului o reforma cuprinzatoare a sistemului de sanatate si atrage atentia ca pacientii au cel mai mult de suferit din cauza lipsei unei reforme profunde a sistemului de sanatate. De exemplu, mentinerea taxei clawback in forma actuala duce la disparitia de pe piata a medicamentelor cu preturi accesibile: peste 1.300 de produse au disparut din piata in ultimii trei ani, iar anul acesta alte 1.200 de medicamente ieftine risca sa dispara din farmacii, ca urmare a scaderii preturilor sub pragul de rentabilitate. Pacientii sunt obligati sa le inlocuiasca cu produse alternative mult mai scumpe, platind din buzunar diferenta.

“Introducerea platilor informale pentru medici nu va face decat sa sporeasca povara financiara, si mai mult, pentru pacient”, considera Dragos Damian.

APMGR solicita cresterea finantarii sistemului sanitar in paralel cu masuri imediate de transparentizare a cheltuirii fondurilor publice si de eliminare a fraudelor. Potrivit calculelor APMGR, numai pentru medicamente, sistemul de sanatate are nevoie de o finantare de cel putin 800 milioane de lei pentru ca accesul pacientilor la medicamente sa fie la nivelul anului 2012.

APMGR – care reprezinta principalele companii producatoare de medicamente generice din Romania, Actavis, AC Helcor, Alvogen Romania, Biofarm, Dr. Reddy’s, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Glenmark Pharmaceuticals, Infomed Fluids, Krka, Magistra CC, Medochemie, Sandoz, Terapia — a Sun Pharma company, Teva, Zentiva – atrage atentia, totodata, ca lipsa unei reforme a sistemului de sanatate a insemnat pentru Romania pierderea unor investitii de peste 50 milioane de euro in domeniul farmaceutic si va insemna pierderea multor alte investitii in viitor.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.