Pneumonia, la copii. Cum se administreaza antibioticele

Pneumonia, la copii. Cum se administreaza antibioticele (VIDEO)

1

Pneumonia la copii este o afectiune inflamatorie a plamanilor care afecteaza in primul rand micile cavitati cu aer cunoscute sub denumirea de alveole.

In anul 2008 pneumonia a afectat aproximativ 156 milioane de copii (151 milioane in tarile in curs de dezvoltare si 5 milioane in tarile dezvoltate).

A avut ca rezultat 1,6 milioane de decese, adica 28–34% din numarul total al deceselor la copiii cu varste sub cinci ani, din care 95% s-au produs in tarile in curs de dezvoltare.

Printre tarile cel mai greu lovite de aceasta boala se numara: India (43 de milioane), China (21 de milioane) si Pakistan (10 milioane).

Pneumonia este principala cauza a deceselor la copiii din tarile cu venituri mici.Multe dintre aceste decese au loc la nou-nascuti. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca unul din trei decese la copiii nou-nascuti este cauzat de pneumonie. Teoretic, aproximativ jumatate din aceste decese pot fi prevenite, deoarece sunt cauzate de bacterii pentru care exista un vaccin eficient.

Pneumonia, de obicei, este provocata de o infectie cu virusuri sau cu bacterii si mai rar, de alte microorganisme, de anumite medicamente si de alte afectiuni, cum ar fi bolile autoimune.

Pneumonia este una din cele mai frecvent diagnosticate afectiuni, impreuna cu infectiile respiratorii superioare reprezentand peste jumatate din totalitatea afectiunilor de natura infectioasa diagnosticate la copil.

Cuprins:

  1. Generalitati
  2. Simptome
  3. Cauze
  4. Tratament

Pneumonia la copii – simptome

Simptomele tipice includ tuse, durere in piept, febra si respiratie grea. Instrumentele de diagnosticare includ radiografia si cultura sputei. Pentru prevenirea anumitor tipuri de pneumonie sunt disponibile vaccinuri.

Semnele si simptomele tipice la copiii sub cinci ani sunt febra, tusea si respiratia grea si rapida.

Febra nu este foarte specifica, deoarece apare in multe alte boli comune si poate lipsi la cei care sufera de o boala grava sau de malnutritie. In plus, tusea lipseste, frecvent, la copiii sub doua luni.

Semnele si simptomele mai grave pot include: coloratie albastruie a pielii, sete diminuata, convulsii, voma persistenta, valori extreme ale temperaturii sau un nivel diminuat al starii de constienta.

Cazurile de pneumonie bacteriana si virala prezinta, de obicei, simptome similare. Unele cauze sunt asociate cu caracteristici clinice clasice, dar nespecifice.

Pneumonia cauzata de Legionella se poate manifesta cu dureri abdominale, diaree sau stare de confuzie, in timp ce pneumonia cauzata de Streptococcus pneumoniae este asociata cu sputa de culoare ruginie iar pneumonia cauzata de Klebsiellapoate avea sputa cu sange, descrisa deseori ca avand aspect de „peltea de coacaze”.

Pneumonia cu micoplasme se poate manifesta in asociatie cu umflarea ganglionilor limfatici la nivelul gatului, dureri articulare sau o infectie a urechii medii.

Pneumonia virala este insotita de respiratie suieratoare mai frecvent decat pneumonia bacteriana.

Pneumonia la copii – cauze

Pneumonia este provocata, in primul rand, de infectii cauzate de bacterii sau de virusuri si, mai rar, de ciuperci si paraziti. Desi au fost identificate peste 100 de tipuri de agenti infectiosi, numai cateva sunt responsabile pentru majoritatea cazurilor.

Infectiile mixte, atat cu virusuri, cat si cu bacterii, pot aparea in pana la 45% dintre infectii la copii si in pana la 15% dintre infectii la adulti.

Afectiunile si factorii de risc care predispun la pneumonie includ: fumatul, deficienta imunitara, alcoolismul, boala pulmonara obstructiva cronica, boala renala cronica si boala hepatica.

Folosirea medicamentelor pentru atenuarea aciditatii – cum sunt inhibitorii pompei de protoni sau antagonistii receptorilor H2 – este asociata cu un risc crescut de pneumonie.

Pneumonia la copii – tratament

Sub tratament, cele mai multe tipuri de pneumonie bacteriană se ameliorează în 3–6 zile.

Pneumonia, la copii, este, in cele mai multe dintre cazuri, virotica. Astfel, recomandarea pe care o fac ghidurile internationale, este ca la copilul de varsta prescolara, antibioticele sa nu se recomande sistematic, ci numai atunci cand exista niste criterii pentru a o incadra ca pneumonie bacteriana.

“Daca exista suspiciunea de pneumonie bacteriana, atunci, in ambulator, antibioticul de prima alegere, trebuie sa fie Amoxicilina, pe cale orala, pe gurita. Daca este vorba de o pneumonie in spital, la copilul vaccinat, antibioticul de prima alegere este ampicilina, iar, daca e o pneumonie grava, la copilul nevaccinat sistematic, atunci antibioticele trebuie sa fie cefalosporine, de generatia a treia. In esenta, asta este recomandarea standard”, a explicat  prof. doctor academician Dragomir Dimitrie, medic primar pediatru.

De regula, antibioticele cu administrare orala, odihna, analgezicele si aportul de lichide sunt suficiente pentru tratarea bolii.

Medicamentele contra tusei eliberate fara prescriptie medicala nu s-au dovedit eficiente, iar acest lucru este valabil si in cazul administrarii de zinc la copii.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Gripa – mod de transmitere, simptome, tratament • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.