Pojarul impune izolarea bolnavului la domiciliu

Pojarul impune izolarea bolnavului la domiciliu (VIDEO)

2

Pojarul, sau rubeola, reprezinta una dintre bolile copilariei ce pot fi prevenite prin vaccinare. Complicatiile grave ale bolii reprezinta unul dintre argumentele serioase pro vaccinare, iar medicii explica modul de manifestare al afectiunii.

Cuprins:

  1. Generalitati
  2. Video
  3. Simptome
  4. Tratament
  5. Complicatii

“Pojarul este o boala infecto-contagioasa data de un virus, virusul rujeolic, o boala a copilariei care apare tot in perioada de intrare in colectivitate a copiilor, ca si rubeola, ca si scarlatina, ca si oreionul, daca nu esti vaccinat. Pentru ca, la ora actuala exista posibilitatea vaccinarii pentru aceasta boala – este preventia specifica – si, lucru pe care a mai diminuat cazurile de rujeola, sau pojar, si care, daca nu a fost o vaccinare cu imunitate completa a facut ca formele sa fie forme modificate, deci mult mai usoare”, spune dr. Virgil Musta, medic primar boli infectioase.

pojarul

Pojarul – simptome

Pojarul este o boala care debuteaza cu febra inalta, cu tuse si cu un catar generalizat, adica inflamatia tuturor mucoaselor: ochii sunt rosii, inlacrimati, nasul curge, gatul doare, copilul tuseste initial uscat, apoi cu tuse umeda. Dupa care, la doua pana la cinci zile de la debut apare o eruptie in care tot tegumetul este plin de pete rosii. Dureaza cateva zile, eruptia dispare, lasa, asa, o usoara pigmentatie cafenie, dupa care dispare si aceasta.

Pojarul nu are un tratament specific

Pojarul este o  boala autolimitanta, nu exista tratament specific, tratamentul este de a intari organismul. Se da vitamina C impreuna cu simptomatice. Daca face febra – antitermice, antiinflamatorii, vitaminoterapie, pentru tuse – siropuri de tuse, pentru nas – dezinfectie nazala, astfel incat in decurs de o saptamana, doua saptamani simptomatolgia dispare si evolutia este favorabila, dar si aceasta boala poate avea complicatii in perioada de stare si imediat dupa boala. Si cele mai severe complicaii sunt encefalita, care poate fi o encefalita grava.

Pojarul: complicatii

Daca virusul de la nivelul faringelui ajunge la meninge si la encefal, se produce encefalita. Mai este o complicatie, o pneumonie severa, cu evolutie severa, dar acestea sunt totusi rare, din fericire. Cele mai frecvente sunt suprainfectiile bacteriale pe toata acea mucoasa iritata si inflamata de catre virus, si sunt asa-zisele sinuzite, bronsite bacteriene, chiar pneumonii sau bronho-pneumonii date de suprainfectii bacteriene.

“Toate aceste boli ale copilariei necesita izolare la domiciliu pe perioada contagiozitatii. De aceea sunt contagioase, pentru ca ele pot imprastia boala in colectivitati si este bine sa se evite acest lucru, de aceea necesita izolare. Nu este obligatorie izolarea in spital ca la scarlatina, se poate face si izolarea la domiciliu, dar izolarea este de doua saptamani, pentru ca atat este evolutia bolii si atat este posibilitatea de contagiozitate a pacientului respective”, adauga dr. Virgil Musta, medic primar boli infectioase.

In evitarea complicatiilor, un rol semnificativ il joaca organismul, rexistenta lui si agresivitatea virusului, spun medicii.  Pentru evitarea suprainfectiilor bacteriene, foarte importanta este igiena.

autor: DELIA SESCU BARBU

Share.

2 Comments

  1. Pingback: Risc de epidemie de pojar! Nu sunt “cateva bubite” | Asociatia Medicilor de Familie Mures

  2. Pingback: Durerea in gat – cauze, complicatii, tratament • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.