Conopida, o super-leguma, extrem de bogata in calitati, care ne poate oferi o portie buna de sanatate! Iata o reteta – cum sa pastram conopida pentru iarna si o dieta pe baza de conopida.
Sigur, in supermarketuri se va gasi chiar si peste iarna conopida, insa nu la aceleasi preturi. Cand toamna isi desarta cornul abundentei, e bine sa ne gandim si la conopida: ce simplu este sa intinzi mana si sa iei din camara un borcan cu aceasta leguma, gata sa fie gatit! La conopida se foloseste inflorescenta nedezvoltata, necoapta complet, denumita capatana. La gatit se foloseste nu numai inflorescenta carnoasa, ci si lastarii pe care sunt fixate inflorescentele, care sunt bogate in substante azotoase si hidrati de carbon.
Soiurile de conopida se disting dupa forma, marimea si desimea capatanii. Soiurile cele mai apreciate pentru gustul lor si pentru buna lor pastrare sunt cele cu capatini mari, albe si indesate (ca un bulgare de zapada). Capatinile se recolteaza la formarea lor, taindu-le impreuna cu frunzele din rozeta care le inconjoara. Conopida se pastreaza cu aceste frunze.
Cum sa pastram conopida pentru iarna
Pentru conserve se alege conopida alba, deasa si fara pete. Se desface apoi in bucati si se inlatura cotoarele. Pentru a indeparta eventualii viermisori, aceste bucati se tin timp de o jumatate de ora in apa rece, cu putina sare.
Se fierb apoi in abur, timp de 5-10 min, se racesc si se aseaza in borcane, in asa fel incat varfurile sa fie spre gura borcanelor. Se toarna deasupra apa care a fost fiarta in clocot (nu se pune sare, deoarece aceasta inroseste conopida), iar dupa aceea se sterilizeaza (borcanele de 1/2 l – o jumatate de ora, borcanele de un litru – 90 de minute).
Conopida, ideala in curele de slabire sau detoxifiere
Conopida are numai 23 de calorii la 100 de grame, ceea ce o face esentiala in curele de slabire sau detoxifiere. Contine vitamina C, mangan, betacaroten, acizi grasi omega 3, acid ferulic si bioflavonoide, dar si o cantitate mare de fibre.
Dieta cu conopida: slabesti pana la patru kilograme in sapte zile
Redu consumul de sare, pentru ca aceasta favorizeaza retentia de apa! Renunta la mezeluri, dulciuri, evita prajelile, scoate de pe lista de cumparaturi bauturile carbogazoase. Poti bea apa plata, eventual ceai neindulcit. Conopida poate fi consumata, in portii mici, sub forma de supa, sufleu, coapta, salata, insa nu cu maioneza!, piure, sote, chiar si cruda – este foarte buna. Poti sa slabesti pana la patru kilograme in sapte zile.
1 Comment
Cafea verde – cafea de slabit – aliment anticancer. Cafeaua verde contine un cantitati mari de antioxidanti, in mod special polifenoli. Acestia se absorb repede si sunt foarte importanti pentru organism. Antioxidantii din cafeaua verde sunt mai puternici decat cei din ceaiul verde. Cafeaua verde: contine acid cafeic, previne cancerul, regleaza metabolismul, lupta impotriva kilogramelor in plus. Cititi mai multe despre beneficiile consumului de cafea verde pe blogul Tatianei la http://www.vreauin.club. Accesati pagina noastra de facebook pentru mai multe informatii despre cafeaua verde.