Practica pentru studenti medicinisti: in Franta!

0

Au invatat, in Romania, de la cei mai buni specialisti, cum e sa fii medic de terapie intensiva! Recompensa pentru cei mai buni dintre acesti studenti medicinisti? Stagii de practica la Spitalul Bichat Claude Bernard – Paris!

Stagiile pentru studenti medicinisti fac parte dintr-un proiect initiat de Spitalul Clinic de Urgenta “Sf. Pantelimon” Bucuresti, in parteneriat cu Facultatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Capitala.

Proiectul, cunoscut sub numele de “Program de consiliere pentru elevi si studenti la Medicina si Practica in Terapie Intensiva” si care se va incheia pe 31 octombrie 2015, este finantat din fonduri europene si are drept scop pregatirea si consilierea actualilor studenti medicinisti, viitori medici, pentru a ramane in Romania si a avea o cariera de succes.

La ce spitale din Romania au activat acesti studenti medicinisti

Timp de 18 luni, aproape 350 de tineri, atat elevi, dar mai ales studenti medicinisti, au fost consiliati si orientati profesional, au luat parte la activitati din spitale – Spitalul Clinic de Urgenta “Sf. Pantelimon” Bucuresti, in cadrul Clinicii Spitalului Fundeni, dar si in alte sectii de terapie intensiva din Bucuresti. “Acest proiect a fost o reusita, in sensul ca am apropiat studentii de activitatea practica concreta ce are loc in spital. Ei au inteles mai bine cat de importanta este pregatirea teoretica si practica si ca daca nu ai cunostinte solide, nu poti face fata unei urgente care pune in pericol viata pacientului”, spune dr. Laura Constantinescu, managerul proiectului ATI.

La sfarsitul stagiilor, cei aproape 200 de studenti medicinisti din program au fost testati, iar cei mai buni 25 dintre ei au castigat stagii de practica pe langa medici dintr-o clinica de renume din Franta – Spitalul Bichat Claude Bernard din Paris.

Stagiul din Franta le-a dat ocazia unor studenti medicinisti sa intre pentru prima data in contract cu pacientii

Medicii de acolo au fost incantati de pregatirea acestor studenti medicinisti. “Au avut acces la reanimare si la blocul operator in mai multe specialitati chirurgicale. Partea teoretica a fost dedicata acelor gesturi pe care le vor putea face si in afara reanimarilor (abord venos, regularea debitului cardiac, interactiile intre circulatie si vetilatie). De asemenea s-a insistat mult pe rationamentul medical si pe principiile de fiziologie si fiziopatologie”, arata dr. Dan Langrois, sef sectiei ATI Cardiovascular.

Pentru cei mai multi dintre ei, studenti medicinisti in anii II si II, stagiul le-a dat ocazia sa intre pentru prima data in contact cu pacienti. “Proiectul mi-a oferit oportunitatea de a cunoaste provocarile cu care se confrunta medicii care lucreaza pe Sectia de ATI. Faptul ca ni s-a permis sa intram in contact direct cu pacientii a fost, de asemenea, extrem de util, contribuind la dezvoltarea noastra profesionala. Fiind studenta in ultimul an, pot spune ca experienta pe care am avut-o, participand la acest proiect, m-a facut sa includ aceasta specializare printre optiunile mele”, spune Mihaela Anton, studenta la Facultatea de Medicina “Carol Davila” din Bucuresti.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.