Prea mult alcool! Guvernul infiinteaza un consiliu in domeniul licorilor bahice

0

O recenta hotarare de guvern vizeaza infiintarea unui consiliul national pentru coordonarea politicilor si actiunilor de reducere a consumului daunator de alcool! in Romania, mortalitatea atribuita consumului daunator de alcool la populatia adulta este de trei ori mai mare decat media statelor dezvoltate din UE, principalele cauze fiind accidentele, bolile cardiovasculare si ciroza hepatica.

O sa avem un consiliu, dar si un comitet, care vor lupta cu… consumul daunator de alcool

Potrivit estimarilor OMS privind consumul total de alcool, Romania se situeaza cu 32% peste media regiunii europene. ”Scopul acestei structuri este coordonarea politicilor si actiunilor de reducere a consumului daunator de alcool, prin elaborarea unui plan de actiuni coordonate si eficiente, pe termen mediu si lung, care sa fie implementat de autoritatile cu atributii in domeniu”, a anuntat, ca sa inteleaga toata lumea despre ce este vorba, Palatul Victoria. Organismul nu va avea personalitate juridica si va functiona in coordonarea Ministerului Sanatatii.

Guvernantii isi justifica decizia: in majoritatea statelor membre UE exista structuri nationale care planifica politicile legate de consumul de alcool.

Consiliul va fi condus de un reprezentat al Ministerului Sanatatii, cu rang de secretar de stat, ce urmeaza sa fie desemnat de ministrul Sanatatii si va fi format dintr-un comitet interministerial, un comitet consultativ si un secretariat tehnic.

Comitetul interministerial va avea rol decizional in cadrul Consiliului si va fi format din reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Educatiei si Cercetarii stiintifice, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Institutul National de Statistica, Consiliul National al Audiovizualului.

Comitetul consultativ va fi constituit din reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale si ai societatii civile cu activitate relevanta in ceea ce priveste controlul consumului de alcool, precum si din reprezentanti ai sectorului economic.

Comitetul consultativ va contribui la elaborarea politicilor nationale cu informatii din domeniul specific de activitate si cu propuneri.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.