Prea multe substante riscante in produsele pentru copii

0

Sampoane, lotiuni, servetele umede. Marea majoritate a produselor cosmetice utilizate pentru copii contin substante care prezinta un “risc ridicat”, alerteaza mai multe organizatii neguvernamentale din Europa, bazandu-se pe un studiu care a fost publicat in luna februarie 2016.

Din 341 de produsele pentru copii testate, 299 sunt incadrate cu “un risc ridicat”

Asociatia, care se bazeaza pe o retea formata din 150 de organizatii de mediu si de femei din 50 de tari, a analizat 341 de produse cosmetice pentru copii vandute in vara anului 2015 in farmacii, supermarketuri si magazine de produse ecologice din Franta. Rezultatul a fost ca 299 dintre produse au in compozitie ingrediente cu “un risc ridicat”, in conformitate cu criteriile autoritatilor de sanatate din Uniunea Europeana (Scientific Committee on Consumer Safety, SCCS) si din Franta (Agence nationale de sécurité du médicament, ANSM).

Printre ingredientele cu “risc ridicat” gasite in aceste produse se gasesc:

  • un alergen de contact (Methylisothiazolinone) descoperit in 19 produse, inclusiv in sapte modele de servetele pentru copii;
  • un conservant suspectat pentru efectele toxice asupra reproducerii (fenoxietanol) gasit in 54 de produse dintre care 26 de tampoane;
  • parfumuri in 226 de produse cu risc potential de alergii.

WECF (Women in Europe for a Common Future) a constatat prezenta a patru ingrediente sau familii de ingrediente clasificate cu “risc moderat” in 181 de produse:

  • EDTA, un compus prezent in produsele de spuma (sampoane de baie), in 87 de produse, din care 30 in servetele
  • sulfati (Sodium Laureth Sulfate și Sodium Lauryl Sulfate), care sunt agenti de spumare potential iritanti gasite in 50 de produse, cele mai multe dintre produsele pentru baie.
  • uleiuri minerale, de chimie petroliera, care pot fi contaminate cu impuritati, in 30 de produse, in principal creme si lotiuni
  • nanoparticule, “ale caror efecte sunt prost evaluate din nou” , in 14 produse solare.

Se cere interzicerea celor trei ingrediente prezente in produsele pentru copii

WECF a cerut “interzicerea celor trei ingrediente cu risc ridicat din toate produsele cosmetice destinate copiilor mai mici de trei ani”.

“Am fost foarte surprinsi de omniprezenta parfumurilor in aproape toate produsele”, in timp ce acest ingredient inutil poate provoca alergii de contact, a declarat Elisabeta Ruffinengo, responsabila proiectelor de sanatate-mediu din cadrul WECF.

ONG-ul aminteste ca pielea nou-nascutilor este deosebit de delicata.

“PH-ul sau este neutru in timpul primelor cateva saptamani de viata si nu este inca protejata de filmul hidrolipidic care supune celulele sistemului imunitar influentelor exterioare. De asemenea, este mai permeabila decat cea a adultilor, deoarece la nou-nascuti celulele pielii nu sunt inca suficient de sudate intre ele”, se explica intr-un comunicat al organizatiei.

Servetelele pentru copii au fost mai demult incadrate ca si produse cu risc

Mai ales servetelele pentru copii studiate erau deja din octombrie 2013 nominalizate ca produse cu risc de catre asociatia consumatorilor UFC (Union fédérale des consommateurs ) — Que Choisir, care testase 27 de modele de servetele pentru copii constatand ca 94% dintre ele erau potential daunatoare.

 

sursa

Share.

Leave A Reply