Precizări importante privind încadrarea în grad de handicap: noi categorii, ce drepturi primesc

Precizări importante privind încadrarea în grad de handicap: noi categorii, ce drepturi primesc

4

Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății, și Rovana Plumb, ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice au semnat, marți, ordinul comun pentru aprobarea criteriilor de încadrare în grad de handicap. Astfel, devine posibilă încadrarea persoanelor cu accident vascular cerebral sever în grad de handicap grav, cu asistent personal, în funcție de rezultatul evaluării complexe. Vezi ce alte categorii de persoane suferinde vor beneficia de indemnizație de persoană cu handicap, cât și de însoțitor – e vorba despre circa 70.000 de persoane.

bani”Astăzi am venit în fața dumneavoastră, să vă spunem că ne-am ținut de cuvânt, dăm un răspuns la solicitările care au venit din societate, din partea celor care suferă de afecțiuni și mă refer la cei care au suferit accident vascular cerebral, în urma căruia au apărut hemiplegii, hemipareze. Vrem ca, în această perioadă, printr-o colaborare foarte bună interministerială, între Ministerul Muncii și Ministerul Sănătății, să putem să dăm răspunsuri la tot ceea ce înseamnă reglementări și solicitări venite din partea societății civile, din partea celor aflați în nevoi, să rezolvăm o problemă atât în ceea ce privește asistența socială pentru aceste persoane, cât și în ceea ce privește protejarea sănătății lor”, a afirmat Rovana Plumb, în timpul ceremoniei desfășurate la sediul Guvernului României.

Ministrul a anunțat că, în urma deciziei de marți, practic, sunt incluse în gradul de handicap persoane care suferă de hemiplegie, hemipareză, în urma unui accident vascular cerebral, cei care suferă de hemofilie, de boli degenerative, cum ar fi coxartroza, dar și cei care suferă ”de boli deosebit de rare”, după cum a precizat Rovana Plumb. Ei vor beneficia de indemnizație de persoană cu handicap, cât și de însoțitor, permanent sau parțial.

Nicolae Bănicioiu a numit decizia ”poate istorică” pentru mulți pacienți, care au așteptat încadrarea în grad de handicap ani de zile: ”Este vorba despre cei care au suferit un accident vascular grav, bolile degenerative, inclusiv bolile genetice – miasteniile, afecțiuni articulare degenerative, tumorile osoase”.

”Astăzi este o zi specială pentru domeniul pe care-l reprezint. Avem pe ordinea de zi a şedinţei de guvern se află o hotărâre privind accesul către noi molecule, pentru boli rare, boli foarte grave, cancere, boli hematologice, care vor putea ajunge la pacienți imediat după publicarea în Monitorul Oficial. Este primul pas pe care îl face România după şase ani de aşteptare. Practic de la sfârșitul lunii acesteia, pacienţii care nu aveau alternativă terapeutică în România vor avea acces la moleculele noi, cele la care au acces pacienții din UE. Este un pas înainte, un pas de așteptare”, a declarat Nicolae Bănicioiu.

Persoanele cu handicap permanent nu se vor mai prezenta periodic la comisie!

Rovana Plumb a mai făcut o precizare legată de persoanele încadrate în grad de handicap permanent: împreună cu Nicolae Bănicioiu a susținut inițiativa legislativă, adoptată, promulgată și publicată în Monitorul Oficial, potrivit căreia această categorie   nu se va mai prezenta la comisie, decât dacă solicită! ”Am văzut foarte multe cereri din țară, foarte multe memorii pe care le-am primit, persoanele care erau înregistrate cu handicap permanent erau nevoite să vină la șase luni, la comisia de specialitate, în căruciorul cu rotile, cu cârje, era o procedură greoaie, anevoioasă. Prin acest acest proiect de lege s-a renunțat la această manieră de lucru”, a relatat Bănicioiu.

Share.

4 Comments

 1. bertalan attila on

  buna ziua sunt operat pe cord deschis dublu baypas aortocoronarian hipertensiune arteriala grad 2 cardiopatie ischemica doresc sa stiu daca aceasta boale se ancadreaza la bolile cu handicap si pot beneficia de pensie de boala sau reducere de impozit mentionez ca sunt pensionar la limita de varsta va multumesc

 2. Bozomala Rodica on

  Buna ziua,
  Histerectomia totala cu anexectomie totala, este considerata handicap, se inscrie in lista respectiva? multumesc

 3. emilia sterie on

  Buna ziua. Daca am facut histerectomie totala pot fi incadrata intr-un grad de handicap si pot beneficia de scutire de impozit pe salaru? Va multumesc.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.