Prelevare de organe deosebit de complexă. Zece vieți salvate cu organele unei singure persoane!

Prelevare de organe deosebit de complexă. Zece vieți salvate cu organele unei singure persoane!

0

chirurgiePrelevare de organe cu efect maxim! Au prelevat ficatul, rinichii, pancreasul, corneea, pielea, oase și tendoane de la un pacient în moarte cerebrală și, cu ajutorul acestora, vor salva nu mai puțin de zece vieți, anunță luni Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu. Operația complexă de prelevare de organe s-a derulat în cursul nopții trecute și la ea au participat echipe și reputați medici de la spitale din București, Cluj și Sibiu.

Pacientul donator este un bărbat de 41 de ani, care fusese internat în stare foarte gravă, la spitalul din Sibiu, cu traumatism cranio-cerebral, edem cerebral masiv, hematom subdural fronto-temporo-parietal drept și altele. Dr. Mihai Sava, medic șef Anestezie Terapie Intensivă, în calitate de ”key donation person”, stabilise diagnosticul de moarte cerebrală. După obținerea acordului familiei pacientului pentru prelevarea de organe, dr. Tiberiu Toabeș, coordonatorul local de transplant, a demarat procedurile, luând legătura cu centrele de transplant și echipele de recoltare.

Care sunt echipele venite pentru prelevarea de organe?
— de la Institutul Clinic Fundeni, o echipă condusă de conf. univ. dr. Vladislav Brașoveanu, medic șef Secție Chirurgie al Institutului, care a prelevat ficatul pacientului;
— de la Spitalul Clinic Colentina, o echipă condusă de dr. Nica Andrei, care a prelevat oase și tendoane;
— de la Institutul de Urologie și Transplant Cluj, o echipă condusă de dr. Florin Elec, care a prelevat rinichii și pancreasul;
— de la Sibiu, o echipă compusă din prof. univ. dr. Adriana Stănilă, care a prelevat corneea, respectiv dr. Sergiu Axinte, care a prelevat piele.

Echipele de medici care s-au ocupat de această prelevare de organe deosebit de complexă au plecat în jurul orei 6 către centrele de transplant din București și Cluj.

Este a doua prelevare de organe realizată de spitalul sibian – acreditat ca și centru de prelevare de organe, țesuturi și celule din octombrie 2013 – în acest an.

”Ne bucurăm că, pentru a doua oară în acest an, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu contribuie la salvarea de vieți omenești, prin această nouă prelevare de organe realizată în cadrul instituției noastre. Trebuie subliniat în acest sens eforturile medicilor noștri, care coordonează la nivel local această activitate și care se perfecționează permanent. De asemenea, trebuie să mulțumim în primul rând familiei pentru gestul făcut”, a comunicat managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, dr. Vasile Spinean.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.