Transplant de celule stem la un copil mai mic de 7 luni

Premiera de exceptie in Romania: transplant de celule stem la un copil mai mic de 7 luni

0

Caz cutremurator al gemenilor Robert si Bogdan, dar si reusita de exceptie la Timisoara, legat de un transplant de celule stem. Povestea incepe ca si altele: ” Medicii mi-au spus de la inceput ca sansele de supravietuire sunt minime…”

Punct de plecare: cea mai severa forma de imunodeficienta congenitala

Gemenii Robert si Bogdan s-au nascut in luna martie 2014, aparent perfect sanatosi. La cateva luni, ambii baieti au inceput sa se simta rau. Initial, parintii au crezut ca este vorba despre o boala a copilariei, dar, pentru ca starea lor nu se imbunatatea, s-au dus cu ei la Spitalul de Urgenta pentru Copii ‘”Louis Turcanu”, din Timisoara. Aici medicii au constatat ca sistemul lor imunitar era aproape de zero din cauza unei boli genetice, extrem de grave: amandoi sufereau de cea mai severa forma de imunodeficienta congenitala.

Verdictul medicilor a fost crunt: “Daca nu li se face transplant de celule stem in urmatoarele 2-3 luni, copiii nu au sanse de supravietuire!”. In mod normal, pentru a se face un transplant de celule stem, este nevoie de forma fizica foarte buna. Din nefericire, situatia celor doi copilasi era departe de a fi asa: micutii aveau plamanii foarte afectati si abia mai respirau.

Sansa la viata – acel transplant de celule stem

“Medicii mi-au spus de la inceput ca sansele de supravietuire sunt minime. Transplantul s-a putut face la Spitalul de Urgenta pentru Copii “Louis Turcanu”, acolo unde ma internasem cu cei mici. Existau camere sterile, asa ca riscul de infectii era redus. Transplantul s-a facut de la un donator german, pentru ca fratele mai mare al gemenilor, in varsta de 6 ani, nu era compatibil”, a relatat mama copiilor.

La Centrul de excelenta in tratarea leucemiilor si a altor tipuri de cancer din Romania, creat la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii “Louis Turcanu” de membrii fondatori ai asociatiei Daruieste Viata, a avut loc primul transplant de celule stem din Romania la un bebelus mai mic de 7 luni. Din pacate, Bogdan, unul dintre gemeni, a pierdut lupta la doua luni dupa transplant. Robert, fratele lui, a fost mai puternic si la mai bine de cinci luni de la transplant, impreuna cu parintii si fratele mai mare. Spre deosebire de ceilalti copii de varsta lui, momentan, Robert nu poate iesi la joaca in parc si nu ii sunt permise vizitele persoanelor din afara. Cu toate acestea este un copil foarte activ si vesel.

Robert este doar unul dintre copiii care beneficiaza de camerele de transplant construite de membrii fondatori ai asociatiei Daruieste Viata la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii “Louis Turcanu” din Timisoara. Aici sunt tratati copii din toata tara care se confrunta cu boli foarte grave si la care riscul de infectii este foarte mare. Proiectul va fi continuat cu o investitie de peste 250.000 de euro pe care organizatia o va face in acest an.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.