Premiera in chirurgia nationala, la Iasi. O femeie a fost operata pe creier cu ajutorul unui robot

Premiera in chirurgia nationala, la Iasi. O femeie a fost operata pe creier cu ajutorul unui robot

1

Premiera nationala, in chirurgie, la Iasi. O femeie de 68 de ani, care avea o tumora cerebrala profunda, a fost operata de o echipa de specialisti de la Spitalul de Neurochirurgie din Iasi, cu ajutorul unui robot de chirurgie craniana.

“Este pentru prima data cand intr-un spital din Romania s-a utilizat aceasta platforma robotizata de chirurgie craniana, Medtronic Stealth Autoguide. Cu ajutorul ei, am reusit sa realizam o interventie chirurgicala de mare precizie in vederea stabilirii unui diagnostic corect. Astfel, am stabilit un plan de operatie performant care ne-a indicat cu exactitate punctul pe unde puteam patrunde spre zona afectata a creierului, fara a afecta structurile vitale ale acestuia. Operatia a decurs foarte bine. A fost un real succes”, a declarat dr. Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgenta “Prof. Dr. N. Oblu” Iasi, coordonatorul echipei medicale.

Initial, femeia se prezentase la urgente cu dureri de cap si stari de confuzie. In urma investigatiilor, medicii au stabilit ca femeia avea o tumora cerebrala profunda. Din cauza localizarii, aceasta tumora parea a fi inoperabila Atunci, medicii au decis sa foloseasca robotul de chirurgie craniana achizitionat recent.

Precizie si siguranta

Robotul este un sistem care ofera pozitionare stereotactica, ghidare a traiectoriei si utilizeaza miscari precise pentru a atinge tinta chirurgicala. De asemenea, poate utiliza in timp real neuronavigatia. Feedback-ul vizual este redat prin intermediul ecranului unui computer.

“In cazul unei biopsii cerebrale, cand se plaseaza un electrod sau un cateter in creier, neurochirurgul trebuie sa gaseasca nu numai tinta chirurgicala potrivita, ci si cel mai sigur mod de a o atinge navigand printr-o retea complexa de celule, vase si retele neuronale. Creierul fiecaruia pacient este unic. Cea mai buna traiectorie nu este intotdeauna dreapta, la un unghi perpendicular, ci poate fi o tangenta de 10, 15 sau 30 de grade, ceea ce face operatia mai complexa. Acest robot ne ajuta foarte mult”, a explicat medicul.

Robotul de chirurgie craniana Medtronic Stealth Autoguide a fost costat 1,25 milioane de lei. Avantajul utilizarii lui in chirurgie este ca ofera siguranta si precizie in interventiile neurochirurgicale, dar si un timp mai redus de recuperare a pacientilor.

Spitalul de Neurochirurgie din Iasi este singura unitate medicala din Romania dotata cu astfel de tehnologii performante.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Premiera in chirurgia nationala, la Iasi. O femeie a fost operata pe creier cu ajutorul unui robot • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.