Primul pacient caruia medicii reusesc sa ii refaca bratul care a fost smuls din umar

Premiera in medicina romaneasca. Primul pacient caruia medicii reusesc sa ii refaca bratul care a fost smuls din umar

0

Premiera in medicina romaneasca: un  tanar de 22 de ani din Bistrita-Nasaud intra in istoria medicinei romanesti. Este primul pacient caruia medicii reusesc sa ii refaca bratul drept, smuls de la umar de un utilaj de la o fabrica de cherestea. Impresionati de tineretea si tragedia lui, medicii de la Targu Mures au intrat imediat in sala de operatii. Doctorii au lipit cu precizie osul, fiecare vas de sange si nerv, intr-o interventie delicata, care a durat mai mult de 400 de minute.

„Nu-mi vine sa cred! N-am avut mana… si acum… nu stiu! Vedem ce-o mai fi, acuma!”, spune Emanuel Iacob Varga.

Tanarul in varsta de 22 de ani isi aminteste ca prin ceata ca era la serviciu si a vrut sa curete o banda transportoare. Un gest imprudent a facut ca utilajul sa ii smulga mana din umar. Colegii au chemat imediat ambulanta.

Paramedicii SMURD i-au pus mana in gheata, pentru ca altfel operatia nu mai putea avea loc, si au gonit spre Targu Mures. La doua ore de la accident, doctorii incepeau interventia chirurgicala.

„Am evaluat si am decis imediat stabilirea indicatiei de replantare de brat, datorita varstei, in primul rand, si al faptului ca este vorba de bratul drept”, a spus Dorin Dorobantu, medic primar in chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva.

La complicata operatie au contribuit patru medici: plasticianul, chirurgul cardiovascular, ortopedul si un anestezist. Fiecare a avut rolul lui precis: sa fixeze osul rupt cu o tija si opt suruburi, sa lege toate vasele de sange si sa repare tesuturile. Dupa sapte ore, chirurgii, care au lucrat ca ceasornicarii elvetieni, au iesit victoriosi din sala de operatie.

„Incercam sa ii reconstruim un brat care, practic, este pierdut in acest moment”, a spus doctor Marius Matei, medic specialist in chirurgie cardiovasculara.

„A trebuit sa scurtam putin si bratul, segmentul respectiv”, a spus dr. Marton Denes, medic primar ortoped traumatolog.

Baiatul spera ca miracolul facut de medici sa functioneze. Primul semn bun, spun medicii, este ca isi simte bratul care i-a stat desprins de trup aproape trei ore.

„M-am gandit ca raman fara mana! Asta e! Le multumesc foarte mult ca m-au putut ajuta”, a mai spus Emanuel Iacob Varga.

Tanarul este acum la terapie intensiva. Si el si medicii sunt optimisti. Urmatoarele sapte zile sunt cruciale. Daca nu apare nicio problema, cel mai important obstacol inseamna ca este trecut.

Urmeaza insa doi ani de exercitii de recuperare inainte ca tanarul de 22 de ani sa isi poata folosi bratul replantat de la umar. Medicii i-au spus ca nu va mai putea ridica greutati mari si nu va putea face miscari ample.

In Romania s-au facut mii de operatii de replantare de membre, dar niciuna nu a presupus replantarea unei maini smulse din umar. Prima operatie de reconstructie a fost facuta de doctorul Ioan Lascar, in 1980, la Bucuresti.

Alt exemplu de manual vine de la Iasi. Medicii de acolo sunt singurii din Romania care au reconstruit o ureche: a fost a 16-a operatie din lume de acest fel.

sursa

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.