Premiera in urologie, la Timisoara, cu un robot, manuit de doua maini dibace (VIDEO)

0

La Timisoara a debutat cel de-al doilea SIMPOZION INTERNAȚIONAL ”CLASIC SI MODERN IN ENDOUROLOGIE”, manifestare stiintifica, organizata de Clinica de Urologie a Universitatii de Medicina şi Farmacie „Victor Babes” Timisoara. Evenimentul este marcat de doua proceduri deosebite, intre cele mai noi tehnici in chirurgia urologica : vaporizarea adenomului de prostata, cu ajutorul primului dispozitiv romanesc cu laser si uretero-renoscopia flexibila robotica, transmise in direct, din salile de operatie ale Clinicii Urologice.Avantajele celor doua proceduri sunt legate de eficienta.

“Deci, as vrea sa va spun ca, din acest moment am introdus ureteroscopul. Este o vedere foarte clara asupra imaginii… aparatul este astfel reglat, incat dintr-o singura miscare, cu un singur deget, sa pot sa vad perfect orice detaliu. Iata aspectul foarte clar, endoureteral… se desparte aici, in doua”

Vedeti, eu acum nu fac, decat sa incerc sa lovesc baza calculului, si in acest moment, baza calculului fiind lovita, sper ca miscarea pe care o vedti acum, sa imi aduca calculul in fata., Nu am cum sa misca acum. Este maxima deflexie .”

In primul rand, avantajele pentru pacienti sunt legate de eficienta, de posibilitatea de a avea un abord absolut unde s-ar gasi calculul, de a avea posibilitatea de a lucre un timp mai lung decat initial, pentru ca nu mai intervine oboseala. In acelasi timp, este un avantaj formidabil asupra tipului de distrugele a calculului. As pune pe acelasi plan si avantajele asupra chirurgului, ca el e ultimul intrebat. Daca are un avantaj, ma refer tehnic si fizic. Vreau sa va spun ca robotul iti asigura un confort  exceptional. Nu mai trebuie sa ai nevoie de trei maini ca sa  utilizezi aparatura, iti asigura o lipsa de iradiere, pentru ca nu mia esti langa aparatele care controleaza radiologic, iti asigura o relaxare. Iti asigura miscarile robotului. Sunt sigure (miscarile mainilor n.r.) nu mai sunt legate de problemele pe care le aveai acasa sau in alte parti, incat, din punctul asta de vedere, vreau s ava spun ca pentru bolnav este un avantaj foarte, foarte mare”, a spus Prof.dr. Petrisor Geavlete – medic specialist in Urologie.

“Acest simpozion doreste sa fie o impletire a misiunii noastre didactice, educationale, cat si a preocuparii noastre terapeutice, moderne, in beneficiul pacioentilor.”, a spus Prof.Univ.Dr. Viorel Bucuras – seful Clinicii de Urologie Timisoara.

Beneficiile sunt multiple. Eu nu as insista insa asupra beneficiilor, cat asupra contributiei universitatii asupra a ceea ce se intampla in sanatatea de pe plan local si poate chiar national. Pe de-o parte, exista posibilitatea universitatii, care, din fonduri extrabugetare, sa investeasca o serie de sume, care nu sunt deloc mici, pentru spitalele universitare. In ultimmii trei ani am facut un obicei pe care sper sa ni-l pastram si in continuare si beneficiarii sunt, de fapt, in mod direct, bolnavii si in mod indirect, rezidentii si studentii nostri.”, a spus Prof. Univ. Dr. Marius Raica – rectorul UMF “Victor Babes” Timisoara.

Evenimentul se desfasoara in perioada 16-18 septembrie si reuneste personalitati de marca ale urologiei nationale si internationale. Simpozionul mai cuprinde expuneri “State of the Art” si mese rotunde

Președinte de onoare al simpozionului este Ioanel Sinescu, președintele Asociației Române de Urologie.

La SIMPOZION INTERNAȚIONAL ”CLASIC SI MODERN IN ENDOUROLOGIE” sunt prezente personalitați de marca din domeniu: prof. Radu Boja (Târgu Mures), prof. Gheorghe Bumbu (Oradea), dr. Victor Cauni (București), prof. Ioan Coman (Cluj Napoca), prof. Petrișor Geavlete (București), prof. Ioan Ioiart (Arad), conf. dr. Orsolya Martha (Târgu Mureș), dr. Codruț Răduță (București) şi europene: prof. Peter Alken (Mannheim, Germania), prof. Andreas Gross (Hamburg, Germania), prof. Pilar Laguna (Amsterdam, Olanda), dr. Evangelos Liatsikos (Patras, Grecia), prof. Kemal Sarica (Istanbul, Turcia), dr. Nicolae Vesa (Isserlohn, Germania).

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.