Premiera intr-un spital public din Romania – embolizare prostatica

0

Embolizare prostatica, prima interventie de acest gen realizata intr-un spital public din Romania! Interventia a avut loc in cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures – vezi detalii.

Cei care au realizat aceasta embolizare prostatica sunt dr. Lucian Marginean, coordonatorul Compartimentului de Radiologie Interventionala din cadrul SCJU Targu Mures, in colaborare cu medicul urolog dr. Daniel Porav, din cadrul Clinicii de Urologie a Spitalului Clinic Judetean Mures (foto: www.spitjudms.ro), iar pacientul, un localnic, are varsta de 58 de ani. Acesta suferea de adenom de prostata de mai bine de un an.

Aceasta embolizare prostatica, o interventie care a durat aproximativ o ora, este o metoda minim invaziva. Ea a constat in identificarea si cateterizarea vaselor de sange arteriale care iriga prostata, folosind catetere si microcatetere, sub control radioscopic, urmata de injectarea de microparticule neresorbabile (de ordinul micronilor), care duc la blocarea acestor vase si, implicit, suprimarea alimentarii cu sange a prostatei bolnave, explica specialistii. Consecinta? Prostata, care este marita in volum, in 2-3 saptamani isi reduce semnificativ dimensiunile cu ameliorarea si disparitia simptomelor si imbunatatirea calitatii vietii pacientului.

Embolizare prostatica: spitalizare scurta, cu recuperare imediata

Interventia – embolizare prostatica – ”este o metoda terapeutica moderna, o alternativa minim invaziva la interventiile chirurgicale, ce ofera pacientului un confort fizic, nefiind necesara anestezie generala, dar si psihic, cu spitalizare scurta, cu recuperare imediata si reintegrarea lui in societate in 24-48 de ore, comparativ cu interventia chirurgicala care este mai traumatizanta. Desi metoda terapeutica ofera pacientului un confort maxim, aplicarea acesteia de catre medicul operator necesita abilitati si cunostinte sporite in tehnicile de radiologie interventionala”, a declarat dr. Lucian Marginean, coordonatorul Compartimentului de Radiologie Interventionala din cadrul SCJU Targu Mures, citat de saptamanalul muresean Punctul.

Embolizare prostatica: in spitalele private din Romania s-a mai facut, în cele publice, pana acum, nu

“Este o tehnica noua, s-a facut acum trei ani pentru prima data în lume. In spitalele private din Romania s-a mai facut, în cele publice, pana acum, nu. Nu se face, pentru ca nu avem personal pregatit – aplicarea tehnicii necesita abilitati si cunostinte sporite în tehnicile de radiologie interventionala, dar si pentru ca necesita aparatura de înalta performanta, angiografe. Centrele de Radiologie Interventionala sunt oarecum limitate în tara, sunt doar la Targu Mures, Iasi si Bucuresti”, a declarat Marginean pentru Mediafax.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.