Premiera medicala: interventie chirurgicala endovasculara moderna pentru tratarea anevrismului de aorta toracica descendenta

1

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta “Pius Brinzeu” Timisoara a bifat,  la sfarsitul acestei saptamani, o noua premiera medicala.

premiera

Premiera medicala: interventie chirurgicala endovasculara moderna pentru tratarea anevrismului de aorta toracica descendenta

Vineri, 20 iulie a.c, sub “bagheta” renumitului chirurg cardiovascular  german, dr. Rolf Dammrau, colectivul Clinicii de Chirurgie Vasculara,  condus de prof. Dr. Mihai Ionac, alaturi de echipa de radiologie interventionala, coordonata de dr. Adrian Tutelca, au realizat cu succes o interventie chirurgicala endovasculara moderna pentru tratarea anevrismului de aorta toracica descendenta (TEVAR), la un pacient, in varsta de 71 de ani.

La acelasi pacient, in urma cu o luna, s-a practicat, tot prin tehnici minim invazive, cura anevrismului de aorta abdominala, afectiune care, netratata la timp, ar fi putut duce la multiple complicatii si, in final, la decesul pacientului.

premiera

Interventia chirurgicala a durat aproximativ o ora si a constat in montarea, pe cale endovasculara, a unui stent graft, la nivelul aortei toracice, dilatate anevrismal. Tehnica operatorie s-a realizat printr-o incizie de 5 cm, situata inghinal, si vine ca alternativa moderna, cu riscuri mult mai mici, la varianta chirurgicala clasica, ce presupune deschiderea toracelui, cu riscuri operatorii mai mari si perioada mai lunga de recuperare.

Materialele necesare interventiei au fost achizitionate prin programul de tratare endovasculara a anevrismelor aortice, finantat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Share.