Premieră medicală în România: operație pentru corectarea unor diformități ale coloanei la o fetiță de 3 ani

Premieră medicală în România: operație pentru corectarea unor diformități ale coloanei la o fetiță de 3 ani

0

O premieră medicală în România se va realiza astăzi, o intervenție chirugicală pentru corectarea unor diformități ale coloanei vertebrale și extragerea vertebrelor cuneiforme la o pacientă de 3 ani, de către prof. dr. Gheorghe Burnei, șeful Clinicii de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică din cadrul Spitalului „Maria Sklodowska Curie”, împreună cu echipa sa.

gheorghe-burnei1

“Ineditul situației constă în faptul că pacienta are o coloană longilină, mult mai lungă decât normal. Are 15 vertebre toracale în loc de 12 și 6 vertebre lombare în loc de 5. Operația este mai grea, pentru că trebuie corectate două curburi. Operația va fi făcută posterior și rezecția vertebrelor tot posterior”, a explicatprof. dr. Gheorghe Burnei.

Potrivit acestuia, operația care va fi făcută în premieră medicală în România va dura aproximativ 4 ore, pacientei urmând a i se implanta și un dispozitiv.

“Intervenția este o premieră chirurgicală în România și rară chiar în țările vestice. Acolo s-au făcut numai câteva intervenții de acest gen. Operația vizează corectarea diformității, însoțită de extragerea vertebrelor cuneiforme. Adică, acest dispozitiv special de ultimă generație în domeniul scoliozelor congenitale va permite creșterea și dezvoltarea coloanei vertebrale astfel încât să nu mai fie nevoie de alte intervenții cum se făceau la alte tipuri de operații. Un dispozitiv va rămâne în organism și pe măsură ce pacienta va crește. Poate că spre sfârșitul perioadei de creștere, 17-18 ani, va fi nevoie de înlocuirea barelor sau pur și simplu de scoaterea lor”, a mai declarat medicul  Gheorghe Burnei.

sursa: http://www.agerpres.ro/

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.