Premiera medicala nationala la Spitalul Judetean Timisoara

Premiera medicala nationala la Spitalul Judetean Timisoara – DREZotomie cervicala (VIDEO)

1

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență ,,Pius Brînzeu” din Timișoara anunță o intervenție realizată pentru prima dată în România, numită ,,DREZotomie cervicală”. Scopul intervenției chirurgicale a fost de a controla durerea ireductibilă la o pacientă suferind de o tumoră invadând nervii brațului prin înteruperea preferențială a intrărilor periferice nociceptive (fibrele care transmit durerea) la nivelul măduvei spinării. Intervenția se desfasoară sub microscop operator, lucrându-se pe o profunzime de mai puțin de 5mm pentru a păstra intacte fibrele sensibilității tactile și ale motricității. Se crează astfel o anestezie selectivă doar pentru durere și doar în zona țintă.

“Aveam o durere de nesuportat. Un an jumate nu puteam sa dorm decat pe sofa cu capul pe masuta, nu m-am putut intinde in pat de durere. Si ca printr-o vraja am aflat de dl. dr. Brinzeu, care, pentru mine e un Dumnezeu pe pamant, care mi-a putut face aceasta operatie, operatie unica in Romania si acum vad ca imi pot misca bratul, mi-l simt. Am reusit, m-am ridicat, ma duc la baie, vin, ma pun in pat, sunt volubila, pot vorbi, sunt constienta, e ceva peste asteptarile mele.”, a spus  Hulia Viorica, pacienta.

“Este vorba de o interventie menita sa controleze durerea la o pacienta cu invazia tumorala a nervilor de la brat, consta intr-o interventie pe maduva spinarii, in care selectiv, se taie partea responsabila de durere. Se face sub microscop operator si dureaza mult pentru ca la fiecare nerv se taie doar partea care se ocupa de durere, prezervand toate celelalte functii nervoase, in asa fel incat pacienta nu mai simte durere in bratul respectiv si isi pastreaza majoritatea fuctiilor pe care le avea inainte.”, a spus  conf. Dr. Andrei Brînzeu, medicul care a realizat interventia chirurgicala.

“Aceasta operatie, nu stiu daca va puteti imagina ce dureri groaznice a avut doamna pana la momentul operatiei care acum este libera de dureri. O asa operatie dureaza foarte mult, neurochirurgul trebuie sa aiba rabdare, rezistenta fizica pentru ca operatia a durat ca atare 6 ore.”, a spus Prof. Dr. Horia Ples, Sef sectie Neurochirurgie.

“Aceasta interventie ne arata ca putem, daca ne dorim si noi ne dorim in cadrul Spitalului Judetean din Timisoara, avem o echipa exceptionala condusa de prof.dr. Ples in cadrul sectiei de Neurochirurgie, iar noi vom face ca urmatorii pasi sa dotam sectia de Neurochirurgie asa cum trebuie, la standarde europene, astfel incat astfel de interventii sa poata fi facute din ce in ce mai des in viitor si sa putem sa salvam de durere cati mai multi pacienti care se incadreaza in aceasta categorie. Vorbim de investitii in infrastructura cat si de investitii in aparatura medicala performanta la standarde de ultima generatie, micorscoape chirurgicale, sisteme de neuronavigatie craniana, sisteme de radiologie intraoperatorie performanta, CT-uri intraoperatorii, astfel incat medicii exceptionali pe acre ii avem sa poata sa isi puna in valoare toata experienta si toate cunostintele pe care le au, in folosul pacientilor.”, a spus Raul Patrascu, manager Spitalul Județean Timișoara.

Intervenția a avut loc în data de 30 Noiembrie de către de Conf. Dr. Andrei Brînzeu, în cadrul Clinicii de Neurochirurgie a SCJUPBTconduse de Prof. Dr. Horia Pleș.

Pacienta în vârstă de 59 de ani suferea de dureri importante tratate ineficient cu morfină în doze mari de aproximativ 18 luni. Imediat postoperator durerile din braț au dispărut pacienta putându-se mișca liber pentru prima dată, de mai bine de trei luni.

Ea a fost inventată în Lyon în anii `70 de către Prof. Sindou și este utilizată constant în controlul durerilor în diverse situații critice atât în Franța cât și în Statele Unite. Dr. Brînzeu a petrecut mai mult de 10 ani în Spitalul Neurologic din Lyon fiind format direct de către Prof. Sindou în tratamentul tumorilor cerebrale dar și în ceea ce se numește Neurochirurgie Funcțională.

Aceasta ramură asigură tratamentul chirurgical al durerilor – ca în acest caz – al epilepsiei, al bolii Parkinson sau al spasticității după paralizii atât la adulți cât și la copii. Întreg acest domeniu este slab acoperit în România cu foarte puțini specialiști, în special în domeniul tratamentului chirurgical al durerii sau al spasticității dar și al celorlalte ramuri ale Neurochirurgiei Funcționale.

Conf. Dr. Andrei Brînzeu ocupă acum postul de medic primar neurochirurg al SCJUPBT și Conferențiar al UMFT. S-a alăturat echipei spitalului cu scopul de a începe un program de neurochirurgie funcțională și tumorală specilizată în cadrul SCJUPBT.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Premiera medicala nationala la Spitalul Judetean Timisoara – DREZotomie cervicala (VIDEO) • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.