Premiera medicala nationala si internationala – Operatii de endoprotezare esofagiana

0
Prof.Univ.Dr.-Dan-SabauÎn ultimele două săptămâni, trei pacienţi au primit o nouă şansă la viaţă în urma unor operaţii efectuate în cadrul Secţiei Clinice Chirurgie II a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, de către prof. univ. dr. Dan Sabău. Este vorba de operaţii de foraj transtumoral şi protezare pe cale laparogastroscopică, unicat la nivel naţional şi internaţional. Mai simplu spus, operaţii de endoprotezare esofagiană, în tumorele maligne depăşite.

Tehnica unicat constă în introducerea în esofag prin gât, fără tăieturi, a unei proteze concepută în Sibiu, în aşa fel încât este depăşită zona afectată de cancer. Montajul se realizează sub controlul laparoscopului introdus prin stomac. De altfel, introducerea laparoscopului în stomac a fost realizată pentru prima dată în lume în cadrul SCJU Sibiu, de către prof. univ. dr. Dan Sabău, fiind o inovaţie în acest segment al chirurgiei.

„Este vorba de o endoprotezare esofagiană, care dă posibilitatea unei alimentaţii normale, pentru pacienţii cu fistulă esotraheală sau stenoză tumorală, care altfel sunt condamnaţi la foame. Practic, aceştia nu se mai puneau alimenta, aspirând mâncarea în plămâni, fapt care produce decesul. Este o alternativă mult mai bună şi benefică pentru pacient, varianta clasică fiind gastrostoma sau jejunostoma, adică o alimentaţie artificială, pe căi artificiale. Pacienţii pot, după intervenţia chirurgicală, să mestece, să simtă gustul mâncării, să evite o alimentaţie dificilă în strictă intimitate şi necesitatea unei hrane speciale, preparată într-o bucătărie specială. În acelaşi timp, cel mai important este că îşi pot continua apoi tratamentul oncologic (radioterapie şi chimioterapie). Pe cazuistica noastră de peste 100 de pacienţi, supravieţuirea post operatorie a unor bolnavi anterior condamnaţi poate ajunge până la patru ani şi jumătate”, explică prof.univ.dr. Dan Sabău, medic şef al Secţiei Clinice Chirurgie II a SCJU Sibiu.
În ţară, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu este singurul loc în care se realizează intervenţii chirurgicale de acest tip. Astfel, în cadrul Secţiei Clinice Chirurgie II a celei mai mari instituţii spitaliceşti din judeţ, ajung pacienţi din numeroase spitale universitare, trimişi de colegii de breaslă ai doctorului Sabău.

Sursa: www.scjs.ro

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.