Premieră medicală naţională: Transplant de grefă de măduvă între pacienţi cu grupe de sânge diferite la Târgu Mureş

Premieră medicală naţională: Transplant de grefă de măduvă între pacienţi cu grupe de sânge diferite la Târgu Mureş

0

Joi, la Clinica de Hematologie şi Transplant Medular din Târgu Mureş, a fost ralizat un transplant de măduvă, de la un tânăr polonez la unul român.

Datorită faptului că ei doi tineri au grupe sanguine diferite, această intervenţie este o premieră în România, a spus şeful clinicii, Benedek Istvan.

“Astazi a fost o premiera nationala, care consta in faptul ca in sfarsit am ajuns ca din Registrul European de Transplant am reusit sa aducem o grefa – deci mai mult decat celule stem, acele celule mezenchimale necesare pentru a reface sistemul hematopoietic si imunitar al organismului. Este un lucru absolut deosebit ca din Polonia gasim ajutor, unde se recolteaza de la un donator maduva. Nu este nedureros, trei zile probabil o sa aiba dureri pentru ca se ia din creasta, se face punctionarea crestei. Este bolnavul in anestezie generala, deci nu este o simpla recoltare de sange, asta trebuie sa stiti’, a declarat dr. Benedek Istvan.

Medicul a precizat că bolnavul, un tânăr de 19 ani din Harghita, a fost diagnosticat cu aplazie medulară severă, după ce în urma unei extracţii dentare a sângerat mult timp şi a primit o anestezie generală, iar în urma transplantului va avea dureri probabil trei zile, pentru că transplantarea grefei a presupus puncţionarea crestei măduvei.

La Clinica de Hematologie şi Transplant Medular din Târgu Mureş au fost realizate, începând din 2001, peste 320 de transplanturi.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.