Premiera medicala: tratamentul hibrid al unui anevrism aortic

Premiera medicala in Romania: tratamentul hibrid al unui anevrism aortic

0

Cardiac Center din cadrul Spitalului Monza, singurul spital privat din Romania care cuprinde toate specialitatile inimii, anunta realizarea unei interventii de excelenta: tratamentul hibrid (chirurgical si interventional), in conditii de urgenta, al unui anevrism voluminos al arcului aortic, la un pacient de 82 ani.

Pacientul a fost adus la Spitalul Monza dupa ce diagnosticul a fost stabilit in alt centru, unde interventia a fost considerata cu risc major de mortalitate. Avand in vedere varsta avansata a pacientului, echipa cardiologica, anestezica si cardio-chirurgicala din cadrul Cardiac Center a confirmat faptul ca riscul unei interventii chirurgicale clasice cu oprire circulatorie completa este prea mare.

Dupa evaluarea radiologica completa prin tomografie computerizata a intregii aorte si dupa echilibrarea pacientului, echipa de chirurgie cardiovasculara a realizat deconectarea vaselor arcului aortic pentru ambele brate si pentru creier, prin ligaturarea si transferarea acestora intr-un bypass unic, implantat intr-un segment de aorta sanatos.anevrism

“Aceste vase aveau originea la nivelul unei portiuni de aorta dilatata anevrismal si fisurata, cu hematom peri-aortic. Interventia efectuata pe cord batand, sub anestezie generala, dar fara oprire cardio-circulatorie, s-a efectuat prin toracotomie minima (incizie in torace de max. 10 cm). Astfel, trauma a fost redusa la minimum, iar recuperarea post-operatorie a fost rapida. Daca alegeam varianta in care opream inima, din cauza varstei inaintate a pacientului, la finalizarea interventiei exista riscul major ca inima sa nu mai porneasca”, a spus dr. Theodor Cebotaru, sef de sectie Chirurgie Cardiovasculara la Cardiac Center din cadrul Spitalului Monza.

Imediat dupa interventia de debransare a ramurilor arcului aortic pentru brate si creier, pacientul a fost transferat in sala de interventii endovasculare, unde echipa de cardiologie interventionala a introdus, pe calea vaselor de la radacina coapsei (artera femurala), la nivelul anevrismului aortic, o proteza auto-expandabila ce a fost eliberata din peretele aortic sanatos in aorta ascendenta, pana in peretele sanatos in aorta descendenta.

“Anevrismul fisurat al arcului aortic a fost eliminat complet din circuitul sanguin, eliminandu-se riscul ca ruptura acestuia sa se completeze printr-o hemoragie interna intratoracica grava. Procedura a fost realizata sub control radiologic, iar pozitionarea precisa a protezei a respectat bypass-ul pentru vasele supra-aortice abia implantate”, a spus conf. dr. Serban Balanescu, sef de sectie Cardiologie Interventionala la Cardiac Center din cadrul Spitalului Monza.

anevrism

Astfel, a fost aleasa solutia optima de tratament pentru pacient (hibrid: chirurgical si interventional, succesiv si rapid) prin care tratamentul unei boli acute grave si amenintatoare de viata a fost efectuat cu traumatism perio-operator redus si cu complicatii intra si post-operatorii minime. Evolutia post-operatorie a pacientului a fost optima cu trezirea rapida dupa anestezia generala cu functii vitale optime (neurologica, renala, respiratorie si cardiaca).

Reusita interventiei aortice complexe a depins de colaborarea extrem de stransa intre clinicieni, radiologi, cardiologi interventionisti si chirurgi cardiovasculari, iar la rezultatul optim au participat toate departamentele Cardiac Center ale Spitalului Monza.

Interventia descrisa mai sus face parte din Programul de Interventii Cardiovasculare Structurale Complexe la care este angajat Cardiac Center din cadrul Spitalului Monza. Acest program include interventii endovasculare si chirugicale minim-invazive pe valvele cardiace, in defecte cardiace congenitale la copii si adulti, precum si la nivelul aortei toracice si abdominale. De asemenea, parte din program este implantarea de valve cardiace protetice pe cale endovasculara, de dispozitive ocluzive pe defecte congenitale intracardiace si de endoproteze aortice de ultima generatie pentru anevrismele de aorta.

Despre anevrism de aorta si tratamentul acestora

Anevrismele de aorta reprezinta dilatatii localizate sau difuze pe traiectul vasului de sange principal al organismului, care conduce sangele oxigenat de la inima catre creier, membre si toate organele interne. Aceste dilatatii, numite anevrisme, cand un anumit segment al aortei se dilata cu peste 50% peste diametrul normal al vasului (de maximum 30 mm) pot interesa fie aorta toracica, fie pe cea abdominala, iar in unele cazuri vasul poate fi sever dilatat pe toata lungimea. Cauzele sunt fie genetice, fie legate de hipertensiunea arteriala sau de hipercolesterolemie. Boala este lent progresiva si, cel mai frecvent, nu produce nici un simptom, descoperindu-se fie cu ocazia unui examen radiologic sau ecografic, fie in cazuri deosebit de grave, in timpul unei complicatii acute. Cea mai grava complicatie a anevrismelor aortei o reprezinta rupturile bruste, cu hemoragii cataclismice, al caror risc creste odata cu cresterea diametrului vasului. Astfel, se apreciaza ca diametrele anevrismelor peste care exista risc de ruptura sunt de 55 mm pentru aorta abdominala si de 65 mm pentru aorta toracica.

Tratamentul clasic al anevrismelor aortice mari este cel chirurgical prin inlocuirea segmentului de vas bolnav cu un tub protetic implantat de chirurg, ceea ce impune adesea oprirea completa a circulatiei. Tratamentul alternativ, mult mai putin traumatic si mai bine tolerat mai ales de catre pacientii in varsta cu boli multiple asociate, il reprezinta implantarea pe calea vaselor de sange de la radacina coapselor a unor proteze tubulare cilindrice care se pot auto-expanda in interiorul aortei dintr-un segment sanatos in alt segment sanatos al vasului, scotand din circuitul sanguin dilatatia anevrismala.

O mare problema o reprezinta insa pastrarea irigarii cu sange a ramurilor principale ale aortei, care pot avea uneori originea in segmentele dilatate ale vasului.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.