Premiera mondiala: malformatie congenitala cardiaca complexa rezolvata endoscopic de catre echipa Polisano-MedLife

1

Premiera mondiala medicala: pentru prima data in lume, acest tip de interventie a fost efectuat integral minim-invaziv, fara a se recurge la taierea sternului.

Sibiu, 17 decembrie 2018: O echipa medicala din cadrul spitalului Polisano – MedLife, coordonata de conf. dr. Victor Costache, a gestionat cu succes si in premiera mondiala cazul unei tinere de 21 de ani, sportiv de performanta, care suferea de o malformatie congenitala complexa.

In urma unor controale cardiologice, medicii i-au stabilit tinerei sportive un diagnostic sever: defect septal atrial de tip sinus venosus (malformatie congenitala, care se traduce prin trecerea anormala a sangelui din atriul stang in atriul drept), asociat cu retur venos pulmonar anormal (tot o malformatie congenitala rara, cand vasele de sange care transporta sangele oxigenat de la nivelul plamanilor la nivelul inimii se conecteaza anormal). Acest tip de interventie era efectuat, pana la ora actuala, de echipele medicale din tara si de peste hotare, prin taierea integrala a cavitatii toracice. Pentru pacienta, o astfel de abordare chirurgicala ar fi dus la incheierea carierei de handbalista.

Inovatia echipei de la Polisano Sibiu a constat in a corecta malformatia complexa pe cale endoscopica, cu o mica incizie sub san. Astfel, corectia s-a facut in doua etape: intai inchiderea defectului septal si apoi realinierea venelor pulmonare, astfel ca acestea sa nu se mai deschida in partea dreapta a inimii, ci in partea stanga. Interventia s-a realizat printr-o cale de acces foarte mica (de 4 cm) si printr-o tehnica de circulatie extracorporeala speciala.

Premiera medicala mondiala – pana acum aceste interventii se realizau numai prin deschiderea integrala a cavitatii toracice

„Este o premiera in lume, deoarece aceste cazuri se realizeaza numai prin deschiderea integrala a cavitatii toracice. Daca se intampla astfel, aceasta tanara nu ar mai fi putut niciodata juca handbal la nivel inalt. Impreuna cu echipa de la Polisano, am studiat cazul in detaliu si toate aspectele lui si am decis sa facem aceasta interventie de chirurgie cardiovascularaa endoscopica. Bucuria noastra este infinita cand o vedem acum gata sa-si reia antrenamentele”, a declarat dr. Victor Costache, coordonatorul echipei medicale.

Specialistii spun ca acest tip de interventie se mai realizeaza invaziv si la clinica Cleveland (Ohio, USA), insa printr-o tehnica partial invaziva, cu mentiunea ca echipa medicala din America deschide jumatate din sternul pacientului, tehnica care daca ar fi fost aplicata sportivei de performanta, ar fi fost insotita tot de o recuperare foarte lunga.

“Multi mi-au spus ca sansele mele de a face handbal sunt spulberate, sansele de a face un copil in viitor sunt reduse, iar mai mult decat atat, ma ingrozea faptul ca trebuia sa mi faca o operatie prin care trebuia sa mi se deschida sternul si sa raman cu o cicatrice destul de mare toata viata. Ce pot sa va spun: saptamana viitoare incep recuperarea fizica, o sa merg la un program de kinetoterapie, iar in curand o sa incep si alergarea. Domnul doctor imi spune ca am o inima turbo acum, in ianuarie o sa incep si antrenamentele la handbal”, a povestit Cristina.

Echipa medicala care a realizat aceasta operatie a fost coordonata de conf. dr. Victor Costache, medic primar chirurgie cardiovasculara, toracica si pulmonara, din a carei componenta au facut parte dr. Felix Farcas si dr. Anca Mandache, chirurgi cardiovasculari, dar si dr. Ovidiu Lazar si dr. Constantin Condac, medici primari ATI.

In Centrul de Chirurgie Cardiovasculara Polisano – MedLife Sibiu s-au tratat, de-a lungul timpului, peste 4000 de pacienti cu afectiuni cardiace si s-au realizat zeci de premiere medicale. Coordonat de conf. dr. Victor Costache, centrul dispune de sali de operatie de ultima generatie, asigurand toata gama de interventii ce se pot realiza in sfera cardiovasculara.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Premiera mondiala: malformatie congenitala cardiaca complexa rezolvata endoscopic de catre echipa Polisano-MedLife • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.