Premiera mondiala realizata in Romania: pacientii de la sate tratati prin telemedicina

0

Ministerul Sanatatii a anuntat o premiera mondiala realizata in Romania: 198 de medici de familie din mediul rural din judetele Braila, Galati, Tulcea si Constanta au primit echipamente portabile pentru o serie de analize fiind si instruiti cum sa le foloseasca, astfel incat bolnavii cronici nu vor mai trebui sa parcurga zeci de kilometri pana la oras pentru a-si efectua diverse analize.

Echipamentul contine: scaner cu ultrasunete, electrocardiograf, monitor functii vitale, spirometru, analizor. Echipamentele medico-informatice permit efectuarea analizelor la nivelul cabinetelor medicilor de familie si transmiterea rezultatelor in format electronic, la care se pot atasa si alte informatii de ordin medical.

Proiecte pilot sau sisteme similare au mai existat inclusiv in SUA, dar nu in sistemul de stat, ci in cel privat.

Sistemul informatic de telemedicina este integrat in cardul de sanatate

Sistemul informatic de telemedicina este integrat cu Platforma Informatica a Asigurarilor de Sanatate (cardul electronic al pacientului, reteta electronica, dosarul electronic al pacientului, sistemul informatic unic integrat), asigurandu-se interoperabilitatea acestora la nivelul cabinetelor medicale.

Telemedicina este una din componentele strategiei de e-Sanatate a Comunitatii Europene, iar Sistemul Informatic de Telemedicina pentru zonele rurale propune realizarea unei conexiuni intre cabinetele medicilor de familie si medicii specialisti din spitalele judetene si se va axa pe consultatii de specialitate la distanta pentru patologii cronice.

Rezultatele acestor analize vor putea fi transmise in format electronic la peste 500 de medici specialisti din tara, pentru a obtine opiniile de specialitate necesare in diagnosticarea pacientilor, au anuntat, luni, reprezentantii Ministerului Sanatatii si ai Serviciului de Telecomunicatii Speciale, in cadrul conferintei de presa prilejuite de inchiderea proiectului “Cresterea calitatii actului medical in zonele rurale prin implementarea unui sistem informatic de Telemedicina”.

“Acest proiect se incadreaza intr-unul dintre conceptele care definesc si guvernarea noastra, respectiv medicina centrata pe pacient. Scopul este de a veni noi catre pacient, nu de a-l purta peste munti si vai, ci de a putea sa ii oferim o medicina de calitate, acolo unde are domiciliul, iar acest proiect tocmai acest lucru il realizeaza. Numarul mare de medici implicati si numarul mare de potentiali pacienti cred ca il recomanda intru totul”, a declarat ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu, in cadrul conferintei de presa.

“Ne gasim la sfarsitul unei actiuni care, dupa opinia mea, deschide o cu totul si cu totul alta epoca in Romania. Este o diferenta notabila fata de ceea ce noi tot clamam pana acum ca este telemedicina. In domeniul urgentelor exista foarte multe instrumente electronice. Sigur, nu as vrea sa critic celelalte instrumente, practic in aceste zile noi va aducem la cunostinta si celalalt mare proiect, care este un gigant: echiparea a peste 1.800 de masini de urgenta medicala din Romania cu dispozitive electronice, care vor permite schimbul de informatii, (…) dar acest proiect este, prin tehnologie, o apropiere de cetatean. Daca vreti, cred ca este reinventarea dispensarului de pe vremuri”, a precizat Directorul STS, Marcel Opris.

Care sunt beneficiile folosirii sistemului de telemedicina?

“Prin acest sistem se obtin beneficii evidente: pacientii vor beneficia de un consult de specialitate, nu este nevoie de trimiterea nejustificata a acestor pacienti la unele spitale sau ambulatorii de specialitate — trimitere care este uneori foarte dificila in aceasta zona geografica a tarii. Acest instrument permite o evolutie a nivelului profesional al medicilor de familie”, a spus si Secretarul de Stat din Ministerul Sanatatii Dorel Sandesc.

Cati medici beneficieaza de instruire specializata in telemedicina?

Prin acest proiect, cofinantat din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala in cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice 2007 — 2013, au beneficiat de pregatire 198 de medici de familie din zonele rurale ale judetelor Braila, Galati, Tulcea si Constanta, acestia urmand sa primeasca suportul medicilor specialisti prin intermediul sistemului de telemedicina. In acest sens au fost instruiti 510 medici specialisti, atat din judetele mentionate, cat si din centre universitare din Bucuresti, Craiova, Timisoara, Cluj, Targu Mures si Iasi.

sursa

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.