Premiera nationala la Spitalul de Cardiologie Clinicco Brasov (VIDEO)

1

Echipa de medici cariologi interventionali, cu sprijinul colegilor chirurgi cardiovasculari si anestezisti, au efectuat o interventie minim invaziva de endoprotezare a unui anevrism de aorta abdominala juxtarenal, cu ajutorul unei endoproteze de ultima generatie, folosita pentru prima oara in Romania.

Pacientul, in varsta de 65 de ani, prezenta boli asociate multiple, severe, iar in urma cu mai multi ani suferise o interventie chirurgicala pe cord deschis.

Dr. Mihai Ursu, cardiolog interventional, seful sectiei de Cardiologie interventionala:

“Vorbim despre o premiera atat din punct de vedere al endoprotezei, proteza care se introduce prin tehnici minim invazive, cat si a tehnicii folosite, prin triplu acces vascular. Tehnica se refera la tratarea anevrismului prin metode minim invazive, concomitent cu protejarea si stentarea unei artere renale. Practic, prin aceasta metoda, s-a exclus din circulatie anevrismul de aorta abdominala, mentinandu-se functionalitatea rinichiului, aceasta conferind si complexitatea cazului.”

Anevrismul de aorta presupune dilatarea aortei si, prin complicatiile pe care le poate genera – fisurarea sau ruperea peretelui vascular, provoaca o hemoragie masiva, care pune imediat viata pacientului in pericol. Riscul de complicatii este cu atat mai mare cu cat anevrismul este de dimensiuni mai mari.

Anevrismul de aorta abdominala se detecteaza de cele mai multe ori intamplator la investigatii pe care pacientul le face pentru acuze in zona abdominala, pentru ca, de multe ori, simptomele sunt de natura digestiva. Investigatia cu ajutorul computer tomografului poate confirma diagnosticu, determinand cu exactitate dimensiunile si localizarea afectiunii.

Dr. Mihai Ursu, cardiolog interventional, seful sectiei de Cardiologie interventionala:

“Tehnicile noi permit un rezultat exceptional, fara interventie chirurgicala clasica, ci se apeleaza la mijloace minim invazive. Cu ajutorul endoprotezei, anevrismul se exclude din fluxul sangvin, nu mai este alimentat cu sange. Endoproteza este compusa din trei elemente, corpul protezei si doua extensii, sigilarea proximala realizandu-se prin injectarea intr-un inel a unui polimer care etanseizeaza perfect peretele aortic, polimer care se regaseste si la nivelul de suprapunere dintre corpul principal si extensii. Dispozitivul a fost lansat in Romania foarte recent si este ideal pentru situatii anatomice deosebite. Ce deosebeste acest caz de altele este ca anevrismul incepea direct sub arterele renale, existind un risc mare de afectare a rinichiului.”

Interventia a durat 2 ore si jumatate, fara complicatii intra si periprocedurale, iar pacientul se simte foarte bine. Aceste interventii speciale se vor putea efectua de rutina in Spitalul de Cardiologie Clinicco.

Share.