Interventie realizata in premiera nationala la un pacient de numai 14 ani, la Spitalul de Urgenta din Timisoara

Interventie realizata in premiera nationala la un pacient de numai 14 ani, la Spitalul de Urgenta din Timisoara (VIDEO)

1
Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență ,,Pius Brînzeu” din Timișoara anunta o interventie de embolizare  a unei marformatii arterio venoase profunda pe cale venoasa pentru un pacient in varsta de 14 ani, interventie realizata in premiera nationala, cu succes, la inceputul acestei saptamani.
Procedura de embolizare presupune ocluderea malformatiei cerebrale pe cale minim invaziva (abord arterialfemural si mai apoi cateterismul arterelor carotide sau vertebrale si de aici cateterismul supraselectiv al vaselor intracerebrale pe care sa afla situata malformatia cerebrala) prin injectarea unui copolimer special la nivelul patului vascular sub control radiologic efectuat pe aparatul angiograf aflat in dotarea unitatii noastre.

“Este o interventie in premiera pentru ca tehnica folosita este o tehnica noua, nu s-a mai folosit in Romania pentru ca indicatiile sunt foarte limitate, este vorba de un pacient pediatric de 14 ani, care a suferit o ruptura de malformatie arterio-venoasa acum doua luni, acest ghem de vase care este patologic s-a rupt si a sangerat. El a fost operat cu succes de echipa noastra de la Neurochirurgie, insa inchiderea acestei malformatii este foarte complicata pentru ca ea e alimentata de doua artere foarte importante si de foarte mic calibru, aici vorbim de 0,2-0,3 mm, iar artera caroidiana pe care o vedeti aici induce un deficit, pacientul ar fi ramas semi blegit, adica nu ar fi putut misca mana si piciorul. Si atunci pentru a evita acest lucru, exista o a doua varianta sa intra pe vena de drenaj a malformatiei, pe care o vedeti aici si sa functionam vena jugulara si sa cateterizam sistemul venos cerebral al pacientului si sa coboram in sistemul venos profund, respectiv in aceasta vena de drenaj si nu prin artera. Clasic – si am facut aceasta procedura in Timisoara de multe ori, am intrat pe artere de calibru mai mare si le inchidem si inchidem inclusiv malformatia. In cazul acestui copil, ar fi fost contraindicat singura lui varianta era sa reusim sa intram pe vena. Indicatiile sunt foarte limitate, reusind sa facem lucrul asta, i-am salvat viata sau l-am salvat de o noua resangerare care i-ar fi pus viata in pericol.”, a spus Dr. Cristian Mihalea, medic specialist radiologie.
premiera medicala
Uzual aceste interventii de embolizare se efectueaza prin abord arterial insa in acest caz specific datorita  anatomiei arteriale dificile si a riscului de a induce un deficit neurologic permanant pacientului s-a optat pentru varianta abordului venos mai exact s-a practicat o punctie a venei jugulare drepte de la nivel cervical dupa care  vena de drenaj a malformatiei cerebrale a fost cateterizata iar injectarea de material embolic specific a dus in final la excluderea completa a acestei malformatii cerebrale din circulatia intra-cerebrala.
Pacientul a suferit o ruptura a acestei malformatii in urmacu circa 3 luni iar echipa neurochirurgicala de garda a evacuat hematomul cauzat de sangerarea acestei malformatii iarevolutia pacientului a fost una favorabila din punct de vedere clinic. Pacientul se recupereaza favorabil. Abordarea pluridisciplinara neurochirurgie – neuroradiologie interventionala a acestui caz dificil a fost cheia succesului terapeutic pentru acest caz. Totodata, in cursul acestei saptamani au fost tratate cu succes prin embolizare alte 5 anevrisme cerebrale iar pacientii cu varste cuprinse intre 37 si 69 de ani au avut nevoie, in medie, de 3 zile de internare.
Introducerea noilor tehnologii medicale de genul tratamentului neuroendovascular minim invaziv si a abordului pluridisciplinar al cazurilor complexe neurochirurgicale s-a dezvoltat considerabil in ultimii ani in unitatea noastra iar crestera numarului de cazuri tratate in acest mod este un obiectiv important al echipei noastre.
Echipa operatorie a fost coordonata de Dr. Cristian Mihalea -CHU Bicetre, Paris, Franta si formata din Dr. Adrian Tutelca si Dr. Catalin Juratu.
Share.

1 Comment

  1. Pingback: Interventie realizata in premiera nationala la un pacient de numai 14 ani, la Spitalul de Urgenta din Timisoara (VIDEO) • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.