Premiera nationala medicala la Spitalul de Urgenta Timisoara

Premiera nationala medicala la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara

0

In cursul saptamanii trecute la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara s-a realizat in premiera nationala o interventie de trombectomie mecanica pentru un pacient cu accident vascular cerebral acut.

Interventia se adreseaza accidentelor vasculare cerebrale ischemice severe si consta in extragerea unui cheag de sange care blocheaza circulatia in arterele creierului. Este vorba de o operatie minim invaziva care nu necesita chirurgie deschisa, ci doar o intepatura la nivelul arterei femurale. De aici, cateterele sunt introduse prin artere pana la nivel cerebral sub control radiologic folosind angiograful. Procedura poate fi realizata doar in primele 6 ore de la debutul simptomelor.

Pacientul a fost gasit in coma la domiciliu

Pacientul a fost gasit in coma la domiciliu si a necesitat intubatie oro-traheala inca de la sosirea ambulantei, ulterior fiind transportat la Unitatea de Primire Urgente a SCJUT, unde a ajuns in stare grava. Medicii urgentisti impreuna cu specialistii neurologi si radiologi au efectuat o evaluare rapida clinica si imagistica, stabilind diagnosticul de ocluzie de artera bazilara, diagnostic ce comporta un risc ridicat de deces si invaliditate. Aceasta artera alimenteaza arii cerebrale necesare pentru mentinerea functiilor vitale si nivelului de constienta.

Interventia a fost efectuata cu succes in sala de angiografie a SCJUT de catre o echipa formata din patru medici – Dr. Raoul Pop, Dr. Cristian Mihalea, Dr. Adrian Tutelca si Dr. Dan Mihoc, asistati de echipa de medici anestezisti – Dr. Claudiu Neamtu, Dr.Raluca Patrut, Dr. Loredana Luca si Dr.Ane-Lore Gruneantu.

Dupa 24 de ore pacientul s-a trezit din coma

La 24 de ore dupa interventie pacientul s-a trezit din coma fara deficite neurologice semnificative. In prezent este tratat in continuare in sectia de terapie intensiva pentru o infectie pulmonara.

Procedurile de acest tip sunt de o complexitate ridicata deoarece necesita un management rapid al pacientului de catre echipajele de urgenta prespitaliceasca, in Unitatea de Primire Urgente, precum si pe sectiile de Neurologie, de Radiologie si Terapie Intensiva. In plus, procedura este realizata de catre medici cu o supraspecializare in acest domeniu folosind un aparat de angiografie performant.

Prin aceasta premiera nationala se doreste sa se poata atrage fondurile necesare

Dezideratul SCJUT este ca acesta procedura sa fie disponibila in permanenta pacientilor din zona de vest a tarii si prin aceasta premiera nationala sa poata atrage fondurile necesare. Investitia in acest tip de abordare a pacientilor cu accident vascular ischemic sever este in masura sa aduca nu numai o calitate net superioara a vietii acestora, reinsertia lor sociala si profesionala, dar si importante beneficii pe termen mediu si lung la bugetul asigurarilor sociale si de sanatate.

Share.

Comments are closed.