Premiera nationala, in medicina, la Sibiu

Premiera nationala, in medicina, la Sibiu

0

Interventie chirurgicala ortopedica, prin procedura atroscopiei de sold, la o pacienta de 26 de ani, in cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu. E o premiera nationala, anunta unitatea sibiana. Operatia a constat in desprinderea si refixarea labrumului articular, un inel fibros de la periferia articulatiei, care are rol in stabilizarea soldului. Interventia in premiera nationala a durat doua ore si jumatate si a fost un succes!

Dr. Radu Fleaca explica modul in care s-a realizat aceasta interventie in premiera nationala

Premiera nationala – acest tip de interventie se adreseaza unei patologii relativ nou definita si este dificil de transpus diagnosticul intr-un limbaj mai putin tehnic, spune dr. Radu Fleaca, medic primar in specialitatea ortopedie si traumatologie, in cadrul Sectiei Clinice Ortopedie-Traumatologie a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu.

”Practic, este vorba despre un conflict mecanic intre capul femurului si bazin la nivelul articulatiei soldului, pentru care a trebuit remodelat tavanul cotilului. Operatia a presupus realizarea a trei incizii (fiecare a 5 mm), fiind una minim invaziva, ceea ce este un mare avantaj pentru pacient. Prin aceste incizii s-a realizat fixarea labrumului articular, cu ajutorul a trei ancore speciale din material bioresorbabil”, a explicat dr. Radu Fleaca.

Dr. Radu Fleaca si-a inceput cariera la SCJU Sibiu in anul 1998 ca medic rezident de ortopedie. In anul 2002 a devenit medic specialist ortoped, iar in anul 2008 a obtinut calificarea ca medic primar, specialitatea ortopedie-traumatologie. Dr. Fleaca detine competente in chirurgia artroscopica, este doctor in stiinte medicale si sef de lucrari in cadrul Facultatii de Medicina din cadrul Universitatii ”Lucian Blaga” din Sibiu. Totodata, Dr. Fleaca este, din anul 1997, si specialist in Medicina de Urgenta. Premiera nationala – despre dr. Radu Fleaca, cei de la spitalul sibian spun ca este printre putinii ortopezi din România care efectueaza interventii chirurgicale prin utilizarea tehnicilor artroscopice la nivelul soldului, având cea mai mare experienta in acest domeniu pe plan national.

”Aveam aceasta problema la soldul drept de foarte multa vreme si nu am gasit o explicatie si un diagnostic clar. Pe lânga durerile mari si disconfortul inevitabil, aceasta afectiune ma impiedica sa practic activitati sportive de recreere cum ar fi schi sau jogging. La recomandarea unui alt pacient (n.a. — cu o alta afectiune), am ajuns la dl. Dr. Fleaca pentru un consult de specialitate si astfel am aflat de posibilitatea interventiei chirurgicale. Ma bucur ca mi s-a ivit aceasta sansa si sper ca problemele mele s-au incheiat si am mari sperante in acest sens”, a declarat pacienta, de loc din Baia Mare.

Premiera nationala – interventia a avut loc marti, iar pacienta a putut fi externata in cursul zilei de miercuri, evolutia ei fiind foarte buna! Dupa operatie, pacientul va efectua tratament de recuperare post-operatorie (fizioterapie, kinetoterapie) si se va prezenta periodic la control.

Artroscopia de sold – exista in strainatate medici ortopezi care se ocupa doar de aceasta tehnica operatorie minim-invaziva

Artroscopia de sold s-a dezvoltat in ultimii zece ani foarte mult la nivel global si exista pe plan extern medici ortopezi care se ocupa doar de aceasta tehnica operatorie minim-invaziva. Artroscopia este o procedura chirurgicala cu ajutorul careia medicul ortoped poate vizualiza, diagnostica si trata problemele aparute in interiorul unei articulatii, prin introducerea prin incizii mici a unei camere de luat vederi (artroscop) si a unor instrumente speciale.

Imaginile captate de acest sistem de achizitie de imagine sunt transmise catre un monitor iar medicul chirurg realizeaza interventia prin urmarirea in timp real a imaginilor captate. Practic, este nevoie de un instrumentar special foarte scump, care necesita un efort financiar suplimentar din partea cadrului medical.

Dr. Radu Fleanca: ”marele avantaj al acestei noi tehnici este ca pacientul poate calca imediat pe picior”

”Inainte de utilizarea tehnicilor artroscopice la nivelul soldului, aceste boli se rezolvau doar printr-o interventie majora, cu deschiderea larga a soldului, cu toate complicatiile si impedimentele care decurg dintr-o astfel de procedura. Marele avantaj al acestei noi tehnici este ca pacientul poate calca imediat pe picior, este externat a doua zi dupa operatie si isi poate relua activitatile sportive la trei luni de la interventie. De aceea incerc sa promovez cât mai mult faptul ca anumite probleme ortopedice se pot rezolva prin interventii-minim invazive si ma bucur ca am putut realiza o astfel de interventie dificila, in premiera la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu”, a mai declarat dr. Fleaca.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.