Premiera nationala: Transplant de celule pancreatice, la Fundeni

0

1567_articolMedicii vor testa un dispozitiv cu insule pancreatice ce va fi implantat unei femei de 34 ani care suferă de zece ani de diabet insulino-dependent, a anunţat marţi profesorul Irinel Popescu, directorul Centrului de chirurgie generală şi transplant hepatic Fundeni.

Este pentru prima dată în România când se încearcă implantarea acestui dispozitiv cu insule pancreatice umane şi a doua oară în lume, intervenţia fiind realizată pentru prima dată în Germania.

“Pacienta a acceptat să facă această intervenţie întrucât spera să scape de cele patru injecţii pe care trebuie să şi le administreze zilnic. Pe lista de aşteptare mai sunt încă patru pacienţi. Costurile intervenţiei sunt foarte mari, în jur de 200.000 de euro, dar aceste cinci intervenţii vor fi suportate de un consorţiu din care fac parte Germania, Israel, SUA şi România”, a declarat prof. dr. Constantin Ionescu Târgovişte.

La nivel internaţional există mari speranţe legate de transplantul de celule.

“Dacă transplantul de organe întregi e deja pus la punct pentru inima, ficat, rinichi, transplantul celular este într-o fază încă incipienta, chiar şi la nivel internaţional. Transplantul cu celule ar putea fi o mare speranţă pentru pacienţii care au nevoie de susţinerea unor organe”, a afirmat Irinel Popescu.

Prof. Irinel Popescu: “Izolarea celulelor pancreatice este un proces destul de complex!”

Centrul de chirurgie generală şi transplant hepatic Fundeni are un laborator de celule care se afla în sediul IOB şi care are două componente: una pentru celule stem şi o alta de celule pancreatice.

“Izolarea celulelor pancreatice este un proces destul de complex, pentru că de la organul întreg, aşa cum îl ştim, se ajunge la a separa doar insulele, deci acele celule care produc insulina. Acest proces implică mai întâi o digestie enzimatică a pancreasului, care îndepărtează structurile fibroase, deci scheletul organului ca atare. Cu ajutorul unui aparat inventat de un cercetător american de origine italiană, Camillo Ricordi, aşa-numitul aparat Ricordi, se ajunge să obţinem un extract de celule, nu neapărat numai insule, ci toate tipurile de celule pe care le conţine pancreasul şi care sunt puse mai departe într-un separator, de fapt, o pompă centrifugă şi care separa prin centrifugare insulele. Acestea sunt celulele care ne interesează, acestea sunt insulele care produc insulina. Pe tot acest parcurs există un proces de evaluare calitativă, se număra insule, pentru că este important să fie un anumit număr de insule”, a explicat prof. Irinel Popescu.

Sursa: paginamedicala.ro

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.