A venit, s-a operat si a plecat. Premiera timisoreana la Clinica de Ortopedie

A venit, s-a operat si a plecat. Premiera timisoreana la Clinica de Ortopedie (VIDEO)

4

Cea mai noua tehnica chirurgicala minim invaziva a fost realizata in premiera, la Clinica de Ortopedie a Spitalului Judetean Timisoara, pentru un pacient de 53 de ani.

“In ultimii doi ani s-a agravat de anul trecut, din vara si am ajuns la cap femural necrozat cu distrugere de cartilagiu care necesita o protezare. Am ales o proteza mai buna, ceramica-ceramica fiindca perioada de viata este mult mai lunga. Si am inteles ca probabil va fi un abord mai special, adica incizia mai scurta, mai non-invaziva in partea din fata si sa speram ca totul merge bine. Eu am incredere in domnii doctori.”, a spus Dragos Ionel Coman, pacient.

premiera

“Pacientul nostru operat astazi prezinta o coxartroza bilaterala pe o necroza de cap femurala, avasculara, bilaterala. Astazi am folosit o proteza totala necimentata de sold corai cu o cupa pinnacle si un cuplaj de frecare ceramica-ceramica cu un cap mare de marimea 36. Sistemul asta corai are un istoric vechi de circa 30 de ani punandu-se peste un milion de proteze de acest gen in toata lumea.

premiera

Cuplul ceramica-ceramica ofera pacientului o mobilitate mare si ofera acestuia o perioada foarte lunga de mobilitate si de activitate. Acest tip de proteza avand posibilitatea de eficienta pe circa 20 de ani fata de alte tipuri de proteze la care viata lor este mai de scurta durata si la nivel al interfetei dintre os si coada metalica”, a declarat prof.univ.dr. Jenel Marian Patrascu, medic primar, sef de sectie Clinica de Ortopedie a Spitalului Judetean din Timisoara.

premiera

Avantajele acestei proceduri chirurgicale minim invazive

Avantajele unei astfel de proceduri chirurgicale, minim invazive, sunt: recuperarea rapida a pacientului precum si deteriorarea minima a tesului osos. De asemenea, aceasta proteza ofera pacientului o mobilitate mult mai buna si de lunga durata.

premiera

“Interventia chirurgicala de astazi reprezinta o premiera regionala avand in vedere ca abordul asupra soldului s-a facut pe un abord minim invaziv, un abord anterior asupra articulatiei soldului. Avantajele acestui abord sunt ca atat expunerea osoasa este mult mai mica cat si faptul ca nu se deterioreaza partile moi iar recuperarea pacientului va fi extrem de rapida, pacientul putand de diseara sa se ridice din pat, sa umble si sa circule. bordul mai prezinta un avantaj, in special pentru doamne, pentru ca fiind minim invaziv si de o incizie foarte mica de pana in 8-10 cm undeva in zona lenjeriei intime, de aceea i se spune incize de bikini.premiera

Abordul este extrem de laborios, extrem de dificil pentru ca in clipa in care intram in zona anterioara pe acolo trec toate vasele si nervii importanti si principali ai membrului pelvin. Pacientii trebuie alesi cu mare grija, nu orice pacient, in special pacinetii obezi nu ar putea beneficia de acest tip de interventie minim invaziva pentru ca lezarea vaselor sau a nervilor din zona respectiva ar duce la pierderea vietii sau a membrului pelvin respectiv.”,  a declarat prof.univ.dr. Jenel Marian Patrascu, medic primar, sef de sectie Clinica de Ortopedie a Spitalului Judetean din Timisoara.

premiera

Dupa doar 24 de ore de la interventia chirurgicala, pacientul a inceput sa mearga mult mai bine, fara a prezenta dureri si fara sa aibe nevoie de carje.

“Perfect, foarte bine, extraordinar! Nu imi vine sa cred ca dupa 24 de ore merg mult mai bine ca ieri, chiar intr-un singur baston plus ca nu am dureri. Extraordinar! Nu am avut deloc dureri dupa operatie, nu mi-a fost rau, in afara de calmante, analgezice ce se pune in ser…nicio problema.

Dupa cate ore ati inceput sa mergeti?

Deja puteam sa merg si aseara, dar era deja tarziu si nu am mai mers dar am inceput sa merg de dimineata, dupa ce m-a coborat de la ATI jos, am fost la fumat, am fost la o cafea, am fost la toaleta, deja totul e ok. Pot sa umblu si asa, sa fca cativa pasi fara bete, dar indicatia este sa folosesc macar unul , sa nu fortez din prima. In rest totul perfect! Noua operatie, stilul asta de abord, mai putin incisive, e ceva extraordinar, pe langa, normal, echipa de profesionisti, ce sa mai spun? Le multumesc din suflet! Si nu numai lor, la tot personalul, sunt foarte ok, foarte faini. Au grija, te intreaba. Sunt foarte incantat si multumit!”, a spus Dragos Ionel Coman, pacient.

premiera

Din echipa de medici care au efectuat aceasta premiera regionala au facut parte: prof.univ.dr. Jenel Patrascu – medic primar – sef sectie, dr. Dan Cojocaru – medic specialist ortoped, dr. Mihai Sandesc – medic rezident, asistent instrumentar – Gabriela Hris si dr. Zoran Sandici – anestezist.

Share.

4 Comments

  1. Pingback: A venit, s-a operat si a plecat. Premiera timisoreana la Clinica de Ortopedie (VIDEO) • VoxMedical | Viata si sanatate

  2. Pingback: Operație în premieră la Timișoara. Pacientul e ”ca nou” în doar câteva ore. Video

  3. Pingback: Dans in sala de operatii a Spitalului Judetean din Covasna. VIDEO a ajuns viral pe internet • VoxMedical | Viata si sanatate

  4. Bela Fulop on

    O echipă de specialiști de excepție! Oameni de caracter, deosebiți! Sunt mândru că există astfel de medici!

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.